Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tartę z porem i pukinią. Jakk przygotować quiche z cukinią i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i cukinią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Spód:
mąka pełnoziarnista
170 g
sól
½ łyżeczki
zimne masło
85 g
kwaśna śmietana 18%
35 g
skórka z cytryny
z ½ sztuki
Nadzienie:
por
250 g
cukinia
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
masło
10 g
sól
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
crème fraîche
80 g
śmietana 18%
40 ml
ulubione zielone pesto
20 g + do podania
parmezan
do podania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, kwaśną śmietanę i skórkę z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę. Umieszczamy ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cukinię kroimy w kostkę lub w długie paski. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy na nie pora, smażymy go przez 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy na talerz i studzimy. Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło i smażymy na nim cukinię. W trakcie smażenia oprószamy ją solą. Zdejmujemy na talerz, gdy zacznie się przypiekać.

krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia, spód nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

krok 4

Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 5

Jajka ucieramy z crème fraîche, ze śmietaną i z zielonym pesto na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy pora z czosnkiem i ze smażoną cukinię, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 minut. Gotowa powinna być zwarta i ładnie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy przez kilka minut. Jeszcze ciepłą tartę kroimy i podajemy z płatkami parmezanu i dodatkową porcją pesto.

Koszyk