Kukbuk
Kukbuk
Zupa z pora z serkiem topionym. Zupa serowo porowa. Jak zrobić zupę z pora(fot. Paulina Czyżewska)

Krem z pora z serem topionym, karmelizowanym chorizo i czipsami z pora

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Chipsy z pora:
zielona część pora
50 g
Zupa:
cebula
1 sztuka
por
350 g
masło
15 g
bulion warzywny
700 ml
serek topiony śmietankowy
150 g
ser cheddar
30 g
ser pleśniowy blue
30 g
musztarda diżońska
1 łyżeczka
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
oliwa
opcjonalnie do podania
Karmelizowane chorizo:
chorizo
100 g
czosnek
1 ząbek
wytrawne czerwone wino
50 ml
miód
15 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Zieloną część pora dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w wąskie paski. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej równomiernie pokrojonego pora i wstawiamy ją do piekarnika na mniej więcej 25 minut. Po tym czasie por powinien być nadal zielony, ale suchy i chrupiący.

krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy i kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy pora i smażymy, aż warzywa zaczną się rumienić. Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut – po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia i dokładnie ją blendujemy. Ponownie wstawiamy, dodajemy serek topiony, starty na tarce cheddar, pokruszony ser pleśniowy i musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolity i gładki krem.

krok 3

Chorizo kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię. Gdy kiełbasa puści tłuszcz, dorzucamy do niej posiekany czosnek. Następnie wlewamy czerwone wino i miód. Dokładnie mieszamy (pilnujemy, by nic się nie przypaliło) i smażymy, aż cały alkohol wyparuje. Gotową kiełbasę zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

krok 4

Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem. Serowy krem z pora nakładamy do miseczek. Podajemy z karmelizowanym chorizo i chrupiącymi czipsami z pora. Możemy polać oliwą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk