Kukbuk
Kukbuk
Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem (fot. Paulina Czyżewska)

Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
300 g
marchewka
1 sztuka
kwaśne jabłko
1 sztuka
śmietana 18%
40 g
majonez
30 g
czarny pieprz
⅓ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżeczka
cukier
opcjonalnie do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce. Jeśli jabłko jest bardzo soczyste, odciskamy sok.

krok 2

Kawałki warzyw i jabłka przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, majonez, pieprz, sól i sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy odrobiną cukru. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce (pół godziny), ale równie dobrze smakuje od razu po przygotowaniu.

TIP

Jeśli chcemy, żeby por był bardziej delikatny w smaku, po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Dzięki temu por będzie również łatwostrawny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk