Kukbuk
Kukbuk
Wegetariańska zupa kem z zielonych warzyw (fot. dinnershow.studio)

Gęsty krem z zielonych warzyw liściastych z piklowaną cebulą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
piklowana cebula:
czerwona cebula
2 sztuki
woda
100 ml
ocet winny
50 ml
cukier
1 łyżeczka
sól
szczypta
zupa:
seler
1 sztuka
por
1 sztuka
ziemniak
1 sztuka
sól
do smaku
masło
½ kostki
bulion warzywny
200 ml
sałata lodowa
¼ główki
rukola
25 g
szpinak
15 g
szczypiorek
1 pęczek
natka pietruszki
1 pęczek
jarmuż
do podania

Przepis i wykonanie: Liliana Filipiak


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Cebule kroimy w ćwiartki. Wodę mieszamy w rondelku z octem winnym, cukrem i solą. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy cebulę, gotujemy 5 minut i odstawiamy.

krok 2

Seler, por i ziemniak kroimy w grubą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy masło i gorący bulion, wrzucamy porwane na kawałki: sałatę, rukolę i szpinak oraz posiekane: szczypiorek i natkę pietruszki. Blendujemy. Podajemy ze zblanszowanym jarmużem i piklowaną czerwoną cebulą.

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk