Kukbuk
Kukbuk
Zupa porowa. Zupa porowa z mielonym. Zupa z miesem mielonym i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Sycąca zupa z pora z mięsem mielonym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
1 mały ząbek
ziemniaki mączyste
2 sztuki
por
300 g
masło
1 łyżka
bulion warzywny lub mięsny
750 ml
mielone mięso wieprzowe
200 g
wędzona papryka
1 łyżeczka
pieprz cayenne
½ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
pieprz ziołowy
½ łyżeczki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki
ser cheddar
40 g
śmietana 30%
100 ml
prażona cebulka
do podania
natka pietruszki
do podania
oliwa z chili
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

krok 2

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i pora – smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucamy ziemniaki, dokładnie mieszamy i smażymy, aż warzywa zaczną się rumienić. Zmniejszamy ogień i wlewamy do garnka ulubiony bulion. Przykrywamy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

krok 3

Na lekko rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy mieloną wieprzowinę i przy użyciu drewnianej łopatki dokładnie rozdzielamy kawałki mięsa. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy: wędzoną paprykę, pieprz cayenne, sól, pieprz – ziołowy i czarny, dokładnie mieszamy. Mięso smażymy na złoty kolor i zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 4

Garnek z bulionem i warzywami zdejmujemy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy starty na tarce cheddar i śmietankę, mieszamy i ponownie podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

krok 5

Gorącą zupę nalewamy na talerze. Podajemy z porcją smażonego mięsa, posypaną prażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodatkowo skropić krem oliwą z chili.

Więcej przepisów z porem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk