Kukbuk
Kukbuk
pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

10 sposobów na pora

Wiosną por z jego charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Czy w zupie, czy w wytrawnych ciasteczkach – solidna porcja tego warzywa gwarantuje niebanalne doznania smakowe. Wypróbujcie nasze przepisy na sezonowe dania z porów!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Podobno smak i właściwości porów doceniał już Neron. Rzymski cesarz zajadał się nimi, wierząc, że wzmacniają gardło, dzięki czemu mógł swoim gościom umilać wieczory deklamowaniem autorskiej poezji. Czy rzeczywiście pory były kluczem do sukcesu Nerona, tego nie jesteśmy pewni, ale w kwestii ich niezwykłego smaku z władcą spierać się nie będziemy. Ostrawy smak tego warzywa doskonale łączy się ze śmietankowym nadzieniem quiche’a i nadaje wyrazistość farszowi smażonych pierożków. A jeśli wolicie szybsze dania, to pory upieczcie lub usmażcie i podajcie z orzechowym winegretem. Prosto i smacznie!

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Jeśli nie jesteście przekonani do porów, spróbujcie na początek dodać je do farszu do pierogów. Por, ziemniaki i ser gruyère w cieście drożdżowym, z dodatkiem musztardy i miodu – oto doskonały sposób na nieoczywisty obiad prosto z piekarnika. A jeśli posypiecie danie czarnuszką, to nabierze charakteru i będzie jeszcze smaczniejsze.

Wypróbuj przepis na pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym Sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym

Quiche to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast – klasyka kuchni francuskiej i doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. W tej wersji proponujemy quiche z ostrymi porami, wędzonym boczkiem i wyrazistą gorgonzolą. Pst! Jeśli zrezygnujecie z mięsa i sera lub użyjecie ich wegańskich zamienników, danie również będzie smakować rewelacyjnie. 

Zobacz przepis na quiche z szynką, boczkiem, porem i serem pleśniowym >>

pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem

Smażone pory z tartym jajkiem to jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego wiosennego warzywa. Krótka obróbka termiczna sprawi, że wydobędziecie z niego przede wszystkim charakterystyczny ostry smak. Po połączeniu z ugotowanym, a potem startym jajkiem i chrupkim boczkiem otrzymacie przystawkę, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.  

Sprawdź przepis na smażone pory z tartym jajkiem >>

Wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem

Coś dla miłośników wegetariańskich wersji pasztetów oraz tych, którzy uwielbiają wiosenne smaki. Połączenie pora z lekko kwaskowym domowym majonezem sprawdzi się i na śniadanie, i jako przystawka do dań głównych, zwłaszcza w święta. Wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem najlepiej będzie smakował w towarzystwie kromki świeżego chleba. A jeśli chcecie przygotować wegańską wersję, zamiast zwykłego majonezu użyjcie jego wegańskiego odpowiednika, a masło zastąpcie olejem kokosowym.

Wypróbuj przepis na wegetariański pasztet z porów z cytrynowym majonezem >>

pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem

To propozycja na lekką, ale finezyjną kolację w wiosennym stylu. Zielone części porów najpierw upieczcie w piekarniku, a następnie rozdrobnijcie na popiół. Pozostałą część zblanszujcie i upieczcie. Na koniec pieczone pory podajcie z orzechowym winegretem, anchois, porowym popiołem i odrobiną kwaśnej śmietany. Świetny sposób na szybką i zdrową kolację.

Zobacz przepis na pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini

Idealna wiosenna słona przekąska do podjadania w czasie pracy lub na spotkaniu ze znajomymi. Na podstawie tego przepisu zrobicie wytrawne ciasteczka, które łączą sezonowe smaki – por i dymkę. A jeśli ciasto wyrobicie wcześniej, to same ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka. Sprawdzą się również jako dodatek do wytrawnego śniadania. Skusicie się na taką przekąskę?

Wypróbuj przepis na wytrawne ciasteczka z dymką, porem i tahini >>

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków

To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na obiad dla dzieci – kremowa i gęsta wiosenna zupa z porów i ziemniaków. Gotowy krem podajcie z chrupiącymi grzankami – w tej wersji smakuje najlepiej. A jeśli chcecie dodać zupie nieco pikanterii, posypcie ją płatkami chili. Ta wersja z kolei przypadnie do gustu dorosłym smakoszom.

Zobacz przepis na zupę krem z porów i ziemniaków >>

Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem

Duszone pory w pomidorach to jeden z naszych ulubionych sposobów na szybki obiad, który przygotowuje się w niecałe 30 minut. Najpierw uduście pomidory, później dodajcie do nich zblanszowane pory. Koniecznie doprawcie solą morską i rozmarynem. Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem posypcie prażonym słonecznikiem – i na stół.

Sprawdź przepis na duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne „doniczki”

Co powiecie na wytrawne babeczki zamiast słodkich muffinów? Takie jadalne „doniczki” zrobicie w 30 minut, a efekt będzie zachwycający. Swój wyrazisty smak zawdzięczają przede wszystkim porowi, ale także rzeżusze i koziemu twarożkowi. To danie docenią nie tylko amatorzy zielonej kuchni.

Wypróbuj przepis na jadalne „doniczki” z porem, rzeżuchą i kozim twarożkiem >>

Wegetariańska zupa kem z zielonych warzyw (fot. dinnershow.studio)

Gęsty krem z zielonych warzyw liściastych z piklowaną cebulą

Rukola, szpinak, jarmuż i sałata lodowa – zielone liście sprawdzą się nie tylko w sałatce. Równie dobrze możecie ich użyć jako bazy zupy, tu w połączeniu z porem i selerem. Powstanie gęsty, pełen smaku krem z zielonych warzyw liściastych z piklowaną cebulą. Ten ostatni składnik nada daniu charakter i sprawi, że ta wyjątkowa zupa nie będzie miała sobie równych wśród wiosennych propozycji lunchowych.

Zobacz przepis na gęsty krem z zielonych warzyw z porem i piklowaną cebulą >>

Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem (fot. Paulina Czyżewska)

Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem 

Choć pomysłów na surówkę z pora jest bez liku (Wypróbujcieteż inne przepisy na surówkę z pora >>), ten jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych. Trudno o bardziej klasyczne połączenie niż por z jabłkiem, marchewką i majonezem. Ta surówka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, dań z grilla czy na imprezę. Pst! Jeśli chcecie, by por był bardziej delikatny w smaku, po pokrojeniu zalejcie go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączcie i ostudźcie na sitku. Dzięki temu por będzie również łatwiejszy do strawienia. 

Sprawdź przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem >>

Zupa porowa. Zupa porowa z mielonym. Zupa z miesem mielonym i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Sycąca zupa z pora z mięsem mielonym  

Jeśli szukacie treściwej, sycącej zupy, która rozgrzeje was nawet w najchłodniejsze dni, ta sprawdzi się idealnie. Aromatu dodają tu przyprawy: czosnek, dwa rodzaje pieprzu i papryka, a charakteru – ser cheddar. Gorącą zupę serwujcie z porcją smażonego mięsa, posypaną prażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubicie ostre smaki, danie możecie dodatkowo skropić oliwą z chili. Gwarantujemy, że ten pyszny krem wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni.   

Zobacz, jak zrobić sycącą zupę z pora z mięsem mielonym >>

Zupa z pora z serkiem topionym. Zupa serowo porowa. Jak zrobić zupę z pora(fot. Paulina Czyżewska)

Zupa porowa z serem topionym   

Aksamitna konsystencja i subtelny smak tej pysznej zupy sprawią, że pokochacie ją od pierwszej łyżki! Mało jest tak doskonałych połączeń, jak mieszanka cheddaru i sera pleśniowego – za każdym razem jednakowo wprawia nas w zachwyt. Niezwykle istotnym elementem tego dania są dodatki: skarmelizowane w czerwonym winie i miodzie chorizo i czipsy z liści pora. Mimo że gotowanie zabiera troszkę czasu, efekt wynagrodzi wam wszelkie starania. Choć przepisów na zupę porową jest wiele (Sprawdź przepisy na zupę porową >>), ten z pewnością pozostanie w waszej pamięci na długo.   

Wypróbuj przepis na zupę porową z serem topionym >>

Sałatka z pora. Sałatka z porem. Salatka z porem. Sałatka porowa z jajkiem (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora, jajek i kukurydzy 

Jajka ugotujcie na twardo, a następnie pokrójcie w kostkę. Pora rozkrójcie wzdłuż na pół, skropcie łyżką oliwy i pieczcie w piekarniku 10 minut. Oliwę, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny połączcie, aby powstał sos, a kukurydzę odsączcie z zalewy i wymieszajcie ze skórką z cytryny. Na patelni rozpuśćcie masło i usmażcie na nim panko na złoty kolor. Na upieczone pory wyłóżcie kukurydzę, pokrojone jajko i kapary. Posypcie chrupiącą panierką i polejcie sosem. Ta pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielne danie.  

Sprawdź, jak przygotować sałatkę z pora, jajek i kukurydzy >>

Przepis na tartę z porem i pukinią. Jakk przygotować quiche z cukinią i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i cukinią  

Tarta z  cukinią i porem (Wypróbuj przepisy na tartę z porem >>), podana z pyszną słodką, lekko zakwaszoną francuską śmietaną, czyli crème fraîche, jest świetnym pomysłem zarówno na obiad czy lunch, jak i na wczesną kolację. Serwujcie ją z płatkami parmezanu i dodatkową porcją ulubionego pesto – będzie świetnie wyglądała i jeszcze lepiej smakowała. Jeśli chcecie do tarty dodać odrobinę sera, śmiało możecie użyć fety. Jej słonawy smak świetnie podkreśli delikatność warzyw.  

Zobacz przepis na tartę z porem i cukinią >>

Jak zrobić frittersy porowo-szpinakowe z sosem tzatziki. Prosty przepis

Frittersy porowo-szpinakowe z sosem tzatziki 

To wyśmienite i odświeżające danie zrobicie w zaledwie 25 minut! Frittersy świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację, ale także na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Piana z białek sprawi, że placki będą dużo bardziej puszyste. Przygotujcie do nich tzatziki – grecki sos doskonale pasuje do tego pysznego dania.  

Wypróbuj przepis na frittersy porowo-szpinakowe z sosem tzatziki >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk