Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Pulpety:
bób
450 g
sól
do gotowania + do smaku
cukinia
200 g
pietruszka
200 g
oliwa
2 łyżki + do smarowania
pestki dyni
50 g
mąka ryżowa
75 g
mąka kokosowa
100 g
mięta
5 g
babka jajowata
10 g
pieprz
do smaku
sok z cytryny
1 łyżeczka
Sos chrzanowy:
cebula
50 g
oliwa
50 ml
mąka z teffu
40 g
mleko migdałowe
500 g
mąka z tapioki
20 g
skórka z cytryny
½ łyżeczki
ksylitol
5 g
świeży chrzan
10 g
sok z cytryny
5 ml
posiekany koperek
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Joanna Wąsowicz


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie mielemy razem ze skórką. Cukinię i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i smażymy na oliwie, aż będą miękkie. W tym czasie miksujemy pestki dyni. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dodajemy do nich mąkę: ryżową i kokosową, posiekaną miętę, babkę, pieprz, sól i sok z cytryny. Wyrabiamy, aż składniki się połączą.    

krok 2

Z masy formujemy pulpety o średnicy 5 centymetrów (powinno wyjść około 18 pulpetów). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez mniej więcej 35 minut.

krok 3

Przygotowujemy sos chrzanowy. Cebulę siekamy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Na suchej patelni prażymy mąkę z teffu, aż się zarumieni, a następnie przekładamy ją do rondelka. Mąkę zalewamy 400 mililitrami mleka migdałowego. Dodajemy zeszkloną cebulę i gotujemy na małym ogniu. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z tapioki i pozostałe mleko migdałowe. Wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Dokładamy ksylitol i świeżo tarty chrzan. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Pulpety podajemy na ciepło, polane sosem chrzanowym.   
   

Pulpety z sosem chrzanowym można zamówić na proszedrowie.pl.    

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk