Kukbuk
Kukbuk

Kotlety z bobu i ryżu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bób
500 g
ryż
50 g
cebula
½ sztuki
czosnek
1 ząbek
koperek
½ pęczka
gałka muszkatołowa
szczypta
pieprz
do smaku
sól
do smaku
mąka
3 łyżki
olej
do smażenia

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

Krok 1

Bób wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Ryż płuczemy na sicie i również gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i smażymy na oleju. 

Krok 2

Ugotowany bób studzimy i obieramy ze skórek. Następnie delikatnie blendujemy go z usmażoną cebulą. Masa na kotlety nie powinno być zbyt gładka ani pozbawiona grudek. Następnie do dodajemy posiekany koperekprzeciśnięte przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Krok 3

Z masy formujemy drobne kotlety. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk