Kukbuk
Kukbuk
Pasta z bobu na kromce żytnego chleba posypana koperkiem (fot. Maciek Niemojewski)

Pasta kanapkowa z bobu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
bób
300 g
sól
½ łyżeczki + do smaku
cukier
½ łyżeczki
twaróg chudy
50 g
czosnek
1 ząbek
sok z limonki
3 łyżeczki
miód
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
płatki drożdżowe
1 łyżka
koperek
½ pęczka + do podania
pieprz
do smaku
Do podania:
świeże pieczywo
2 kromki
feta
40 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Bób gotujemy do miękkości (10-12 minut) we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Studzimy i obieramy z łupinek. 

krok 2

Twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, miód, oliwę, płatki drożdżowe i posiekany koperek umieszczamy w malakserze. Dodajemy obrany bób i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. 

krok 3

Gotową pastą z bobu smarujemy świeże pieczywo lub grzanki. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem. Pastę z bobu możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. 

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk