Kukbuk
Kukbuk

Bliny z musem z bobu i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
suche drożdże
4 g
cukier kokosowy
2 łyżeczki
mleko kokosowe
½ szklanki
mąka gryczana
2 szklanki +1 łyżka
jajko „zerówka”
1 sztuka
olej kokosowy
2 łyżki
woda
1 szklanka
Mus:
bób
500 g
mleko kokosowe
4 łyżki
miód
4 łyżki
skórka z limonki
1 sztuka
sok z limonki
2 łyżki
maliny
250 g

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn. Do małej miski dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. 

Krok 2

Przygotowujemy mus. Bób rzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odcedzamy go i następnie płuczemy pod zimną wodą. Wystudzony bób obieramy ze skórek i przekładamy do blendera. Dodajemy miód, mleko, skórkę i sok z limonki. Wszystko miksujemy na gładki mus. Następnie mus wstawiamy do lodówki.  

Krok 3

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę cukru i jajko. Olej kokosowy roztapiamy i dodajemy do mąki wraz z wodą. Na koniec dodajemy zaczyn. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 

Krok 4

Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy i kładziemy na niej po dwie łyżki wyrośniętego ciasta. Smażymy z dwóch stron. Na bliny nakładamy mus z bobu i dekorujemy malinami. Podajemy od razu. 

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk