Kukbuk
Kukbuk
Sycylijska pasta z bobem i bułką tartą

Sycylijska pasta z bobem i bułką tartą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bób
½ kg
olej
do smażenia
czosnek
2 ząbki
spaghetti
350-400 g (po 80-100 g na porcję)
koper
– ¼ pęczka
margaryna roślinna
– 2 łyżki
bułka tarta
2 łyżki

Przepis: Dorota Jaworska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przygotowanie: Edyta Przekop

krok 1

Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie – do miękkości (młody bób około 20 minut, starszy nieco dłużej). Odcedzamy, studzimy i obieramy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek (obrany i pokrojony na połówki), smażymy. Gdy się przyrumieni, zdejmujemy go z patelni, a wsypujemy na nią bób i wlewamy trochę wody. Dusimy bób, rozcierając go podczas mieszania widelcem, aż rozgotuje się na kremową pastę (młody bób – do 15 minut).

krok 2

Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu.

Koper płuczemy i drobno kroimy.

Margarynę rozgrzewamy na małej patelni, wsypujemy bułkę tartą. Przysmażamy ją około 5 minut na małym ogniu (często mieszamy), aż się zarumieni.

krok 3

Gdy makaron będzie dochodził, ponownie wstawiamy patelnię z bobem. Dodajemy do niego pozostawioną wodę z gotowania makaronu, mieszamy i trzymamy minutę na małym ogniu. 

 Porcję makaronu nakładamy na talerz, dodajemy sos z bobem i polewamy bułką tartą

TIP

  1. Woda z gotowania makaronu to skarb włoskich gospodyń. Nigdy nie odlewajcie makaronu bezpośrednio do zlewu, zawsze podstawiajcie jakiś garnek i łapcie wodę z gotowania. Dodana do sosu, nada mu aksamitną gładkość.
  2. Pastę z bobem można podać w mniej wyszukany, ale za to bardziej sycylijski sposób. W tym celu do sosu z bobu wlewamy nieco więcej wody z gotowania makaronu, by sos był gęsty, ale płynny. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, do sosu, mieszamy i smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy podsmażoną bułkę tartą, jeszcze raz mieszamy i wykładamy szczypcami duże porcje na talerze.
  3. Bułka tarta zamiast parmezanu? Tegotrzeba spróbować!Tak niezamożne sycylijskie gospodynie radziły sobie z brakiem drogiego sera. Jeśli raz spróbujecie, już zawsze będziecie polewać pastę bułką tartą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka