Kukbuk
Kukbuk
Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

13 sposobów na wiśnie

Głęboka, ciemna czerwień wiśni uwodzi i hipnotyzuje – od tych pysznych owoców naprawdę trudno się oderwać. Wyjątkowy, cierpki smak czyni z nich idealny dodatek do deserów i dań wytrawnych.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 14 Sierpnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Polecamy najlepsze sezonowe przepisy na wiśnie! Wypróbujcie je i przekonajcie się, ile radości potrafią przynieść te małe, ciemnoczerwone owoce. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.

Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca. By nacieszyć się nimi latem, trzeba często zaglądać na targ! Nie każdy jednak ceni smak świeżych wiśni – wielu osobom wydaje się, że ich kwaśność, cierpkość lepiej sprawdza się w ciastach, przetworach czy nalewkach niż w surowych owocach. Nieważne, w jakiej postaci – wiśnie warto jeść. Są prawdziwą kopalnią witamin, korzystnie wpływają na serce i wzrok, wspomagają odchudzanie i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Przekonajcie się o tym sami, przygotowując słodkie wiśniowe muffiny czy wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera.

Labneh z chałwą i wiśniami >>

Kto mówi, że polskie składniki nie nadają się do przyrządzania dań kuchni bliskowschodniej? Kremowy labneh i gęsta chałwa aż proszą się o powiew świeżości – słodko-kwaśne wiśnie spełniają to zadanie doskonale. Labneh z chałwą i wiśniami możecie przygotować na słodkie śniadanie lub na deser.

Chłodnik z fenkułu i wiśni >>

Piękny, popisowy chłodnik z fenkułu i wiśni to nieoczywista alternatywa dla chłodnika litewskiego czy gazpacho. Doskonale schłodzi nawet w największe upały. Przygotujecie go w niecałą godzinę i z pewnością zaskoczycie nim swoich gości!

Wiśnianka, czyli drożdżowa bułka z wiśniami z kruszonką i różanym lukrem

Wiśnianki z lukrem różanym >>

Podpowiadaliśmy już, gdzie kupić najsmaczniejsze jagodzianki. Ale wiśnianek nie dostaniecie w pierwszej lepszej piekarni. Zamiast rozglądać się za nimi na mieście, zróbcie je w domu! Sprawdźcie nasz prosty przepis na wyjątkowe wegańskie wiśnianki!

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Trudno odmówić sobie muffina. Jego miękkie, wilgotne ciasto i sezonowe dodatki sprawiają, że po zjedzeniu pierwszego odruchowo sięgamy po kolejny. To pyszny deser, który wyjątkowo lubią dzieci. A dorośli? Cóż, mogą zjeść go również na słodkie śniadanie!

Ciasto Red Velvet z wiśniami i wiśniówką, deser, czerwone ciasto, makro

Ciasto red velvet z wiśniami i wiśniówką >>

Red velvet, czyli czerwony aksamit. To ciasto nazywa się tak nie bez przyczyny: jest gładkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Wiele przepisów ogranicza się do dodania czerwonego barwnika, ale my sięgamy po wiśnie – szczególnie teraz, w sezonie. Z ich dodatkiem ciasto będzie naturalniejsze i smaczniejsze!

Reklama
Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera >>

Szukacie sposobu na prostą, zdrową, błyskawiczną sałatkę z sezonowymi składnikami? Właśnie go znaleźliście! Wiśnie doskonale komponują się z klasycznymi sałatkowymi składnikami: rukolą, burakiem, pestkami czy octem balsamicznym.

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Oto pyszne wegańskie śniadanie, które przygotujecie w niecałe pół godziny. Ryżowy pudding zróbcie na mleczku kokosowym, a jego słodycz złagodźcie kwaśnymi wiśniami. Subtelnym dodatkiem jest rozmaryn, który nadaje śniadaniu ziołową świeżość.

Tarta wisniowa, polana lukrem i posypana migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

Tarta wiśniowa z solonymi migdałami >>

Spróbujcie tej tarty raz, a już zawsze będziecie do niej wracać. Na kruchy spód wyłóżcie wiśnie, zalejcie je masą z białej czekolady i udekorujcie solonymi migdałami. To doskonały deser na letnie dni, idealny dla dzieci.

Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Botwinka z wiśniami >>

Urozmaiciliśmy nieco klasyczną botwinkę, dodając do niej pyszne, pachnące latem wiśnie. To idealna zupa na wakacyjne upały, jest sycąca, a zarazem lekka. Polecamy przygotować ją w wersji bezmięsnej, na bulionie warzywnym.

Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>

Ciasto drożdżowe i wiśnie to jedno z klasycznych połączeń deserowych. Klasyka jednak nigdy się nie starzeje – podobnie jak nasz przepis. Zobaczcie, jak zrobić drożdżówki z wiśniami i kruszonką, które zasmakują wszystkim!

Chłodnik z pieczonych pomidorów i wiśni >>

Ta zupa to to pyszna wariacja na temat gazpacho. Upieczenie pomidorów pomoże wydobyć z nich głębszy smak i aromat, zaś dodatek wiśni sprawi, że całe danie nabierze przyjemnej kwasowości i świeżości.

Bakłażan w glazurze wiśniowej z miso >>

Wiśnie to znakomity dodatek do bakłażana. Szczególnie jeśli wykorzystamy je do przygotowania delikatnej glazury. Gotowego bakłażana wystarczy posypać pestkami granatu, posmarować tahiną i udekorować listkami mięty.

Naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso >>

Idealne naleśniki na słodki obiad – śmiało możecie przygotować je ze swoimi dziećmi! Zobaczcie, jak łatwo i szybko przygotujecie domową frużelinę wiśniową i wegański karmel miso na bazie mleczka kokosowego.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka