Kukbuk
Kukbuk
Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

13 sposobów na wiśnie

Głęboka, ciemna czerwień wiśni uwodzi i hipnotyzuje – od tych pysznych owoców naprawdę trudno się oderwać. Wyjątkowy, cierpki smak czyni z nich idealny dodatek do deserów i dań wytrawnych.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 14 Sierpnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Polecamy najlepsze sezonowe przepisy na wiśnie! Wypróbujcie je i przekonajcie się, ile radości potrafią przynieść te małe, ciemnoczerwone owoce. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.

Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca. By nacieszyć się nimi latem, trzeba często zaglądać na targ! Nie każdy jednak ceni smak świeżych wiśni – wielu osobom wydaje się, że ich kwaśność, cierpkość lepiej sprawdza się w ciastach, przetworach czy nalewkach niż w surowych owocach. Nieważne, w jakiej postaci – wiśnie warto jeść. Są prawdziwą kopalnią witamin, korzystnie wpływają na serce i wzrok, wspomagają odchudzanie i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Przekonajcie się o tym sami, przygotowując słodkie wiśniowe muffiny czy wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera.

Labneh z chałwą i wiśniami >>

Kto mówi, że polskie składniki nie nadają się do przyrządzania dań kuchni bliskowschodniej? Kremowy labneh i gęsta chałwa aż proszą się o powiew świeżości – słodko-kwaśne wiśnie spełniają to zadanie doskonale. Labneh z chałwą i wiśniami możecie przygotować na słodkie śniadanie lub na deser.

Chłodnik z fenkułu i wiśni >>

Piękny, popisowy chłodnik z fenkułu i wiśni to nieoczywista alternatywa dla chłodnika litewskiego czy gazpacho. Doskonale schłodzi nawet w największe upały. Przygotujecie go w niecałą godzinę i z pewnością zaskoczycie nim swoich gości!

Wiśnianka, czyli drożdżowa bułka z wiśniami z kruszonką i różanym lukrem

Wiśnianki z lukrem różanym >>

Podpowiadaliśmy już, gdzie kupić najsmaczniejsze jagodzianki. Ale wiśnianek nie dostaniecie w pierwszej lepszej piekarni. Zamiast rozglądać się za nimi na mieście, zróbcie je w domu! Sprawdźcie nasz prosty przepis na wyjątkowe wegańskie wiśnianki!

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Trudno odmówić sobie muffina. Jego miękkie, wilgotne ciasto i sezonowe dodatki sprawiają, że po zjedzeniu pierwszego odruchowo sięgamy po kolejny. To pyszny deser, który wyjątkowo lubią dzieci. A dorośli? Cóż, mogą zjeść go również na słodkie śniadanie!

Ciasto Red Velvet z wiśniami i wiśniówką, deser, czerwone ciasto, makro

Ciasto red velvet z wiśniami i wiśniówką >>

Red velvet, czyli czerwony aksamit. To ciasto nazywa się tak nie bez przyczyny: jest gładkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Wiele przepisów ogranicza się do dodania czerwonego barwnika, ale my sięgamy po wiśnie – szczególnie teraz, w sezonie. Z ich dodatkiem ciasto będzie naturalniejsze i smaczniejsze!

Reklama
Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera >>

Szukacie sposobu na prostą, zdrową, błyskawiczną sałatkę z sezonowymi składnikami? Właśnie go znaleźliście! Wiśnie doskonale komponują się z klasycznymi sałatkowymi składnikami: rukolą, burakiem, pestkami czy octem balsamicznym.

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Oto pyszne wegańskie śniadanie, które przygotujecie w niecałe pół godziny. Ryżowy pudding zróbcie na mleczku kokosowym, a jego słodycz złagodźcie kwaśnymi wiśniami. Subtelnym dodatkiem jest rozmaryn, który nadaje śniadaniu ziołową świeżość.

Tarta wisniowa, polana lukrem i posypana migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

Tarta wiśniowa z solonymi migdałami >>

Spróbujcie tej tarty raz, a już zawsze będziecie do niej wracać. Na kruchy spód wyłóżcie wiśnie, zalejcie je masą z białej czekolady i udekorujcie solonymi migdałami. To doskonały deser na letnie dni, idealny dla dzieci.

Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Botwinka z wiśniami >>

Urozmaiciliśmy nieco klasyczną botwinkę, dodając do niej pyszne, pachnące latem wiśnie. To idealna zupa na wakacyjne upały, jest sycąca, a zarazem lekka. Polecamy przygotować ją w wersji bezmięsnej, na bulionie warzywnym.

Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>

Ciasto drożdżowe i wiśnie to jedno z klasycznych połączeń deserowych. Klasyka jednak nigdy się nie starzeje – podobnie jak nasz przepis. Zobaczcie, jak zrobić drożdżówki z wiśniami i kruszonką, które zasmakują wszystkim!

Chłodnik z pieczonych pomidorów i wiśni >>

Ta zupa to to pyszna wariacja na temat gazpacho. Upieczenie pomidorów pomoże wydobyć z nich głębszy smak i aromat, zaś dodatek wiśni sprawi, że całe danie nabierze przyjemnej kwasowości i świeżości.

Bakłażan w glazurze wiśniowej z miso >>

Wiśnie to znakomity dodatek do bakłażana. Szczególnie jeśli wykorzystamy je do przygotowania delikatnej glazury. Gotowego bakłażana wystarczy posypać pestkami granatu, posmarować tahiną i udekorować listkami mięty.

Naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso >>

Idealne naleśniki na słodki obiad – śmiało możecie przygotować je ze swoimi dziećmi! Zobaczcie, jak łatwo i szybko przygotujecie domową frużelinę wiśniową i wegański karmel miso na bazie mleczka kokosowego.

szybkie śniadanie, śniadanie na słodko, pieczony naleśnik z wiśniami, naleśniki z czereśniami, sezonowe śniadanie, śniadanie z piekarnika, śniadanie z owocami

Clafoutis z wiśniami

Ten klasyczny francuski deser przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie lubią długiego gotowania. Wystarczy, że umyte owoce zalejecie masą jajeczną, a resztę wykona za was piekarnik. Oprócz wiśni świetnie sprawdzą się też czereśnie, maliny, morele, mirabelki lub ich mieszanka. Zimą możecie postawić na mrożone owoce – nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem. To pyszne i lekkie ciasto przygotujecie w zaledwie 30 minut.

Sprawdź przepis na clafoutis z wiśniami >>

Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)

Karmelowe powidła z wiśni z whisky

Choć cenimy tradycyjne powidła śliwkowe, lubimy próbować też bardziej nieoczywistych połączeń. Ta propozycja to prawdziwa rozpusta – kwaśny smak wiśni przełamujemy słodyczą karmelu, a powstałą kompozycję podkręcamy dodaną na koniec gotowania whisky. Tych powideł możecie używać jako dodatku do wszystkich wypieków, chociaż na pewno znajdą się amatorzy wyjadania ich prosto ze słoika. Samo przygotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Później musicie wykazać się cierpliwością – proces gotowania warto rozłożyć na trzy dni.

Zobacz przepis na karmelowe powidła z wiśni z whisky >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk