Kukbuk
Kukbuk
Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

19 sposobów na wiśnie

Głęboka, ciemna czerwień wiśni uwodzi i hipnotyzuje – od tych pysznych owoców naprawdę trudno się oderwać. Wyjątkowy, cierpki smak czyni z nich idealny dodatek do deserów i dań wytrawnych.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Polecamy najlepsze sezonowe przepisy na wiśnie! Wypróbujcie je i przekonajcie się, ile radości potrafią przynieść te małe, ciemnoczerwone owoce. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.

Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca. By nacieszyć się nimi latem, trzeba często zaglądać na targ! Nie każdy jednak ceni smak świeżych wiśni – wielu osobom wydaje się, że ich kwaśność, cierpkość lepiej sprawdza się w ciastach, przetworach czy nalewkach niż w surowych owocach. Nieważne, w jakiej postaci – wiśnie warto jeść. Są prawdziwą kopalnią witamin, korzystnie wpływają na serce i wzrok, wspomagają odchudzanie i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Przekonajcie się o tym sami, przygotowując słodkie wiśniowe muffiny czy wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera.

Labneh z chałwą i wiśniami

Kto mówi, że polskie składniki nie nadają się do przyrządzania dań kuchni bliskowschodniej? Kremowy labneh i gęsta chałwa aż proszą się o powiew świeżości – słodko-kwaśne wiśnie spełniają to zadanie doskonale. Labneh z chałwą i wiśniami możecie przygotować na słodkie śniadanie lub na deser.

Sprawdź przepis na labneh z chałwą i wiśniami >>

Chłodnik z fenkułu i wiśni

Piękny, popisowy chłodnik z fenkułu i wiśni to nieoczywista alternatywa dla chłodnika litewskiego czy gazpacho. Doskonale schłodzi nawet w największe upały. Przygotujecie go w niecałą godzinę i z pewnością zaskoczycie nim swoich gości!

Zobacz jak przygotować chłodnik z fenktułu i wiśni >>

Wiśnianka, czyli drożdżowa bułka z wiśniami z kruszonką i różanym lukrem

Wiśnianki z lukrem różanym

Podpowiadaliśmy już, gdzie kupić najsmaczniejsze jagodzianki. Ale wiśnianek nie dostaniecie w pierwszej lepszej piekarni. Zamiast rozglądać się za nimi na mieście, zróbcie je w domu! Sprawdźcie nasz prosty przepis na wyjątkowe wegańskie wiśnianki!

Wypróbuj nasz przepis na wiśnianki z lukrem różanym >>

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą

Trudno odmówić sobie muffina. Jego miękkie, wilgotne ciasto i sezonowe dodatki sprawiają, że po zjedzeniu pierwszego odruchowo sięgamy po kolejny. To pyszny deser, który wyjątkowo lubią dzieci. A dorośli? Cóż, mogą zjeść go również na słodkie śniadanie!

Sprawdź przepis na muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Ciasto Red Velvet z wiśniami i wiśniówką, deser, czerwone ciasto, makro

Ciasto red velvet z wiśniami i wiśniówką

Red velvet, czyli czerwony aksamit. To ciasto nazywa się tak nie bez przyczyny: jest gładkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Wiele przepisów ogranicza się do dodania czerwonego barwnika, ale my sięgamy po wiśnie – szczególnie teraz, w sezonie. Z ich dodatkiem ciasto będzie naturalniejsze i smaczniejsze!

Zobacz jak przygotować ciasto red velvet z wiśniami i wiśniówką >>

Reklama
Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera

Szukacie sposobu na prostą, zdrową, błyskawiczną sałatkę z sezonowymi składnikami? Właśnie go znaleźliście! Wiśnie doskonale komponują się z klasycznymi sałatkowymi składnikami: rukolą, burakiem, pestkami czy octem balsamicznym.

Wypróbuj przepis na sałatkę z wiśni, buraka i koziego sera >>

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem

Oto pyszne wegańskie śniadanie, które przygotujecie w niecałe pół godziny. Ryżowy pudding zróbcie na mleczku kokosowym, a jego słodycz złagodźcie kwaśnymi wiśniami. Subtelnym dodatkiem jest rozmaryn, który nadaje śniadaniu ziołową świeżość.

Zobacz jak przygotować ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Tarta wisniowa, polana lukrem i posypana migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

Tarta wiśniowa z solonymi migdałami

Spróbujcie tej tarty raz, a już zawsze będziecie do niej wracać. Na kruchy spód wyłóżcie wiśnie, zalejcie je masą z białej czekolady i udekorujcie solonymi migdałami. To doskonały deser na letnie dni, idealny dla dzieci.

Wypróbuj nasz przepis na tartę wiśniową z solonymi migdałami >>

Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Botwinka z wiśniami

Urozmaiciliśmy nieco klasyczną botwinkę, dodając do niej pyszne, pachnące latem wiśnie. To idealna zupa na wakacyjne upały, jest sycąca, a zarazem lekka. Polecamy przygotować ją w wersji bezmięsnej, na bulionie warzywnym.

Zobacz jak przygotować botwinkę z wiśniami >>

Sezonowy targ: owoce lata – Fruit pudding. Proste danie z malin, jagód, wiśni, porzeczek i jeżyn (fot. Maciej Niemojewski)

Fruit pudding 

To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie kuszących pięknym kolorem wiśni! Brytyjski pudding owocowy kroi się jak ciasto, ale przygotowuje się go bez pieczenia! I choć mieszankę owoców śmiało można skomponować według własnych upodobań, wiśnia odnajduje się tu rewelacyjne – dodaje deserowi polotu i wyrazistości. Fruit pudding doskonale smakuje z łyżką gęstego jogurtu. Zapewniamy, że od razu sięgniecie po dokładkę.

Zobacz przepis na fruit pudding >>

 

Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe i wiśnie to jedno z klasycznych połączeń deserowych. Klasyka jednak nigdy się nie starzeje – podobnie jak nasz przepis. Zobaczcie, jak zrobić drożdżówki z wiśniami i kruszonką, które zasmakują wszystkim!

Wypróbuj przepis na drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>

Chłodnik z pieczonych pomidorów i wiśni

Ta zupa to to pyszna wariacja na temat gazpacho. Upieczenie pomidorów pomoże wydobyć z nich głębszy smak i aromat, zaś dodatek wiśni sprawi, że całe danie nabierze przyjemnej kwasowości i świeżości.

Zobacz jak przygotować chłodnik z pieczonych pomidorów i wiśni >>

Jak przygotować bakłażana zapiekanawego w miso (fot. Sara Faruque)

Bakłażan w glazurze wiśniowej z miso

Wiśnie to znakomity dodatek do bakłażana. Szczególnie jeśli wykorzystamy je do przygotowania delikatnej glazury. Gotowego bakłażana wystarczy posypać pestkami granatu, posmarować tahiną i udekorować listkami mięty.

Wypróbuj przepis na bakłażana w wiśniowej glazurze z miso >>

Naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso

Idealne naleśniki na słodki obiad – śmiało możecie przygotować je ze swoimi dziećmi! Zobaczcie, jak łatwo i szybko przygotujecie domową frużelinę wiśniową i wegański karmel miso na bazie mleczka kokosowego.

Sprawdź przepis na naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso >>

szybkie śniadanie, śniadanie na słodko, pieczony naleśnik z wiśniami, naleśniki z czereśniami, sezonowe śniadanie, śniadanie z piekarnika, śniadanie z owocami

Clafoutis z wiśniami

Ten klasyczny francuski deser przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie lubią długiego gotowania. Wystarczy, że umyte owoce zalejecie masą jajeczną, a resztę wykona za was piekarnik. Oprócz wiśni świetnie sprawdzą się też czereśnie, maliny, morele, mirabelki lub ich mieszanka. Zimą możecie postawić na mrożone owoce – nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem. To pyszne i lekkie ciasto przygotujecie w zaledwie 30 minut.

Sprawdź przepis na clafoutis z wiśniami >>

Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)

Karmelowe powidła z wiśni z whisky

Choć cenimy tradycyjne powidła śliwkowe, lubimy próbować też bardziej nieoczywistych połączeń. Ta propozycja to prawdziwa rozpusta – kwaśny smak wiśni przełamujemy słodyczą karmelu, a powstałą kompozycję podkręcamy dodaną na koniec gotowania whisky. Tych powideł możecie używać jako dodatku do wszystkich wypieków, chociaż na pewno znajdą się amatorzy wyjadania ich prosto ze słoika. Samo przygotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Później musicie wykazać się cierpliwością – proces gotowania warto rozłożyć na trzy dni.

Zobacz przepis na karmelowe powidła z wiśni z whisky >>

Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na tartę z ricottą i wiśniami (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta z ricottą i wiśniami 

Przygotowana na słodko ricotta świetnie się sprawdza jako nadzienie w jednym z naszych ulubionych włoskich deserów – cannoli. I choć uwielbiamy ten przysmak jak mało co, tym razem zdecydowaliśmy się poeksperymentować i przełożyć kruche ciasto puszystym serem połączonym z czekoladą. Jakby tego było mało, dodaliśmy krem waniliowy i solidną porcję wiśni, które idealnie przełamują słodycz deseru. Skuście się i koniecznie zaproście przyjaciół by wspólnie z wami zaznali odrobiny la dolce vita.

Sprawdź, jak zrobić tartę z ricottą i wiśniami >> 

Prosty przepis na cherry pie z limonką (fot. Maciej Niemojewski)

Cherry pie z nutą limonki 

To ciasto ma w sobie wszystko, czego oczekuje się od perfekcyjnego piknikowego deseru, do tego jest łatwe do zrobienia i po prostu pyszne. Przy jego przygotowywaniu nie żałujcie soku z wiśni! Kiedy trwa sezon na te pyszne owoce, grzechem jest nie uwzględniać ich w codziennym menu. Gwarantujemy, że z dodatkiem wiśniowego nektaru ciasto będzie jeszcze bardziej owocowe i smaczne! 

Wypróbuj przepis na cherry pie z nutą limonki >>

Przepis na tartę wiśniową, palona meringue, z czym zrobić bezę (fot. dinnershow.studio)

Tarta wiśniowa z paloną meringue  

Oto prosty deser, który śmiało można modyfikować w zależności od pory roku. I choć niezależnie od wariantu jest wyśmienity, nam wyjątkowo smakuje z dodatkiem wiśni – ich delikatnie kwaśny smak idealnie równoważy słodycz pozostałych składników. Przed podaniem koniecznie opalcie bezę z dystansu palnikiem gazowym. Będzie jeszcze lepiej wyglądać i smakować! 

Zobacz przepis na tartę wiśniową z paloną meringue >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk