Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na cherry pie z limonką (fot. Maciej Niemojewski)

Cherry pie z nutą limonki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
330 g
sól
szczypta
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
drobny cukier
110 g
zimne masło
220 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
Nadzienie:
sok z wiśni
100 ml
srobny cukier trzinowy
100 g
skrobia ziemniaczana
70 g
wydrylowane wiśnie
350 g
ekstrakt migdałowy
1 łyżeczka
cynamon
½ łyżeczki
sól
⅓ łyżeczki
Dodatkowo:
mleko
do smarowania
brązowy cukier
do posypania

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wbijamy całe jajko. Ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na trzy części. Jedną wkładamy do lodówki, pozostałe łączymy i rozwałkowujmy na cienki, okrągły placek, którym wylepiamy dno i boki formy do pieczenia tarty o średnicy 23 centymetrów. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Do garnka wlewamy sok z wiśni i wsypujemy cukier trzcinowy. Podgrzewamy i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Gdy sos zacznie gęstnieć, wrzucamy wiśnie, dodajemy ekstrakt migdałowy, cynamon i sól. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na schłodzony spód wylewamy nadzienie wiśniowe. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, tniemy na paski o szerokości 2 centymetrów i układamy na wierzchu w kratkę. Ciasto smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy ostudzone lub lekko schłodzone.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk