Kukbuk
Kukbuk

Chłodnik z fenkułu i wiśni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas na schłodzenie zupy
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
szalotka
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
oliwa
6 łyżek
sól
do smaku
fenkuł
2 sztuki
anyż
1 gwiazdka
goździki
2 sztuki
skórka z cytryny
5-centymetrowy pasek
biały pieprz
½ łyżeczki
wydrylowane wiśnie
400 g
cukier kokosowy
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
bulion warzywny
1 l
białe wino
¼ szklanki
Do podania:
mleczko kokosowe
½ puszki
mięta
⅓ pęczka
koper
⅓ pęczka

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Szalotkę i czosnek siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone szalotkę i czosnek i smażymy je z odrobiną soli przez 1-2 minuty.

krok 2

Fenkuły przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem i ponownie solimy. Dodajemy anyż, goździki, skórkę z cytryny i biały pieprz. Smażymy przez 6-8 minut na średnim ogniu.

krok 3

Po tym czasie dodajemy wydrylowane wiśnie, cukier i sok z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

krok 4

Do zupy wlewamy białe wino – gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż alkohol odparuje. Po mniej więcej 6 minutach wyjmujemy goździki i anyż. Zupę blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Doprawiamy. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.

krok 5

Chłodnik wyjmujemy z lodówki i podajemy z keksem kwaśnej śmietany lub mleczka kokosowego. Posypujemy posiekaną zieleniną: koperkiem i miętą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk