Kukbuk
Kukbuk
Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)

Karmelowe powidła z wiśni z whisky

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin na gotowanie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cukier
400 g
woda
30 ml
wiśnie (wydrylowane)
1 kg
whisky
300 ml

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

krok 1

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę – tylko tyle, by cały się zwilżył. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania. Najpierw cukier się rozpuści, a później pojawią się bąbelki – wówczas zmniejszamy ogień i obserwujemy, jak masa nabiera złotej barwy, pilnując, by się nie przypaliła.

krok 2

Wrzucamy wiśnie i przykrywamy garnek. Wlewamy połowę whisky i doprowadzamy do wrzenia.

krok 3

Gotujemy przez kilkanaście godzin – rozkładamy ten proces na trzy dni; w tym czasie z wiśni zrobi się konfitura. Nie przestajemy podgrzewać. Masa wkrótce się zagęści, owoce się rozpadną i zrobią się z nich powidła. Ostatniego dnia, kilka godzin przed końcem smażenia, wlewamy resztę whisky.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk