Kukbuk
Kukbuk

Naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna
¾ szklanki
mleczko kokosowe
200 ml
woda gazowana
¼ szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
olej
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
frużelina wiśniowa:
wydrylowane wiśnie
300 g
cukier
8 łyżek
agar
1 łyżeczka
karmel miso:
mleczko kokosowe
200 ml
jasna pasta miso
1 łyżeczka
cukier kokosowy
¾ szklanki

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki krótko blendujemy. Schładzamy ciasto około pół godziny, aż delikatnie zgęstnieje.

krok 2

Wszystkie składniki frużeliny gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Analogicznie postępujemy z karmelem – powinien być gęsty, trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jeszcze zgęstnieje po wystudzeniu.

krok 3

Rozgrzaną patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy naleśniki. Rumiane placki przekładamy frużeliną wiśniową, polewamy karmelem miso i jemy na gorąco.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk