Kukbuk
Kukbuk
Wiśnianka, czyli drożdżowa bułka z wiśniami z kruszonką i różanym lukrem

Wiśnianki z lukrem różanym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny + czas na wyrośnięcie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna
300 g
drożdże suche
6 g
sól
szczypta
cukier
50 g
olej
50 ml
mleko roślinne
100 ml + do smarowania
ekstrakt z wanilii
według uznania
mleczko kokosowe
30 g
Nadzienie:
wiśnie
400-600 g
mąka ziemniaczana
3 łyżki
cukier
5-6 łyżek
ekstrakt z wanilii
według uznania
Kruszonka:
mąka pszenna
100 g
cukier
50 g
olej kokosowy
50 g
Lukier:
aquafaba
3 łyżki
cukier puder
150-200 g
sok z cytryny
½ łyżeczki
woda różana
½ łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy olej, mleko roślinne, wanilię i gęste mleczko kokosowe. Zagniatamy przez minimum 10 minut – ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Na koniec przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 1½-2 godziny do wyrośnięcia.

krok 2

Wiśnie drylujemy, odsączamy nadmiar soku. Mieszamy owoce z mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią.

krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 lub 8 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, który przekładamy do niedużej miski. Na tak przygotowany placek nakładamy 3 spore łyżki wiśniowego farszu. Następnie chwytamy brzegi ciasta i składamy je do środka. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. Zlepione wiśnianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

krok 4

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy w misce i rozcieramy między palcami. Po wyrobieniu kruszonkę zlepiamy w zwartą masę. Wkładamy ją do lodówki na czas drugiego wyrastania wiśnianek.

krok 5

Gotowe wiśnianki smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

krok 6

W tym czasie szykujemy lukier. Schłodzoną aquafabę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i wodę różaną.

krok 7

Wystudzone wiśnianki polewamy lukrem. Podajemy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk