Kukbuk
Kukbuk
11 jagodzianek na różowym tle (fot. Maciej Niemojewski)

Ranking 2020: najlepsze jagodzianki w Warszawie

Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki – sprawdzamy, gdzie w Warszawie kupić najsmaczniejszą!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Każdy ma inne wyobrażenie na temat idealnej jagodzianki: niektórzy przywiązują szczególną wagę do nadzienia, inni za sekret uznają perfekcyjne ciasto i chrupiącą, maślaną kruszonkę. By obiektywnie ocenić warszawskie jagodzianki, spotkaliśmy się zatem całą redakcją – każdy otrzymał oddzielny arkusz do głosowania i podzielił się swoją opinią. Przedstawiamy nasze wnioski, z których dowiecie się, gdzie – naszym zdaniem – zjecie najlepsze jagodzianki w Warszawie!

11 jagodzianek z warszawskich piekarni i cukierni (fot. Maciej Niemojewski)
Jagodzianka ze Słodki Słony (fot. Maciej Niemojewski)

1. Słodki Słony

ul. Mokotowska 45

Jagodzianki z restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler okazały się w tym roku najsmaczniejsze i tym samym zajęły najwyższe miejsce na podium. Urzekły nas już wizualnie: okrągłe, z dużą ilością kruszonki i cukru pudru, bokami aż wylewały się jagody. Ich ciastu nie mieliśmy nic do zarzucenia, jagody miały świetną konsystencję, choć niektórym wydawały się odrobinę za słodkie. Kruszonka była naprawdę chrupiąca i maślana. Nie jesteśmy jednak przekonani, czy usprawiedliwia to wysoką cenę.

Cena: 16 zł za sztukę

Jagodzianka z Hali Mirowskiej (fot. Maciej Niemojewski)

2. Hala Mirowska, stoisko nr 49

pl. Mirowski 1

Niewiele gorzej wypadły jagodzianki zakupione w Hali Mirowskiej. Trudno byłoby znaleźć bardziej klasyczną jagodziankę i chyba właśnie to najbardziej nas w niej urzekło. Dobre ciasto w połączeniu ze słodkimi jagodami i świetną kruszonką daje znakomity efekt. Niektórzy jurorzy mówili, że smak tej jagodzianki przenosi ich nad morze, do sielskiej krainy dzieciństwa, inni uznali jednak, że całość jest po prostu za słodka. Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, to nasz absolutny faworyt.

Cena: 40 zł za kilogram (około 4,90 zł za sztukę)

Jagodzianka z Kukułki (fot. Maciej Niemojewski)

3. Kukułka

Mokotowska 52

Czołową trójkę zamyka w naszym zestawieniu Kukułka – wypadła znacznie lepiej niż w teście pączków, który urządziliśmy na tłusty czwartek. Proporcja pomiędzy ciastem a jagodami była w punkt, a nadzienie nie atakowało słodyczą, tylko było przyjemnie kwaskowe. Nie obyło się jednak bez potknięć. Część z nas odniosła wrażenie, że ciasto jest zbyt zbite i przypomina nieco zakalec.

Cena: 11 zł za sztukę

Jagodzianka od Cała w Mące (fot. Maciej Niemojewski)

Cała w Mące 

ul. Krasińskiego 18

Jagodzianki, które wyszły z pieca mistrzyni wypieków Moniki Waleckiej, z pewnością nie są dla każdego. Niektórzy uznali, że przypieczona skórka, dodatek cynamonukwaskowe nadzienie to strzał w dziesiątkę, inni te same elementy otwarcie krytykowali. Mimo to trzeba przyznać, że jagód nie brakowało i były równomiernie rozłożone wzdłuż całego ciasta. Jeśli myślicie, że może być to wybór dla was, musicie się spieszyć, zwykle około dziesiątej rano jagodzianki są już wyprzedane.

Cena: 12 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni Cukier Puder (fot. Maciej Niemojewski)

Cukier Puder

ul. Noakowskiego 10

Choć do ciasta i kruszonki nie mieliśmy zbyt wielu zastrzeżeń, nadzienie pozostawiało trochę do życzenia: było zbyt gęste oraz miało nieoczywisty – a z naszej perspektywy także niepożądany – jabłkowy posmak. Jeżeli w jagodziankach szukacie skojarzeń z innymi owocami, być może jest to wybór dla was.

Cena: 11 zł za sztukę

Jagodzianka z Lukullusa (fot. Maciej Niemojewski)

Lukullus

wiele lokalizacji

Tym razem długa tradycja nie zadziałała na korzyść cukierni – jagodzianki z Lukullusa trafiły na sam środek naszego rankingu, bo miały tyleż zalet, co wad. Mimo że nadzienie było smaczne, czuć było w nim nierozpuszczony cukier, z kolei ciasto rozpadało się i lepiło do zębów. Choć smak całego wypieku był w porządku, czuć było w nim lekką goryczkę.

Cena: 11,90 zł za sztukę

Jagodzianka ze Starego Domu (fot. Maciej Niemojewski)

Stary Dom

ul. Puławska 104/106

Po Starym Domu, który świetnie wypadł w naszym pączkowym zestawieniu, spodziewaliśmy się pysznej jagodzianki. Jednak tym razem pochodzące stamtąd wypieki okazały się rozczarowujące. Jagodzianka – przez zbyt mączne ciasto – przypominała raczej pączek, a nadzienie, choć było go bardzo dużo, przypominało trochę frużelinę. Nie pomagał także waniliowy aromat.

Cena: 10 zł za sztukę

Reklama
Jagodzianka z cukierni Irena (fot. Maciej Niemojewski)

Cukiernia Irena

ul. Zakopiańska 9/3

Cukiernia Irena, podobnie jak Stary Dom, rozbudziła w nas duże oczekiwania – to właśnie ona wygrała plebiscyt na najlepszego pączka. W przypadku jagodzianki mimo przyzwoitego ciasta pojawiło się dużo zarzutów pod adresem nadzienia, które smakowało sztucznym cytrynowym aromatem. A tak dobrze wspominaliśmy pyszne powidła śliwkowe, które wypełniały tamtejsze pączki…

Cena: 6,50 zł za sztukę

Jagodzianka z Grzybek (fot. Maciej Niemojewski)

Grzybki

wiele lokalizacji

Ta jagodzianka już w dłoni wydawała się za sucha. Dodatkowym rozczarowaniem była mała ilość nadzienia i nierówna dystrybucja: z jednej strony były jagody, z drugiej – już niekoniecznie.

Cena: 5 zł za sztukę

Jagodzianka z Lubaszki (fot. Maciej Niemojewski)

Lubaszka

wiele lokalizacji

Lubaszka oferuje najtańsze w naszym zestawieniu jagodzianki i choć ich cena wydaje się kusząca, gdy myślimy o szybkiej przegryzce, jakość pozostawia sporo do życzenia. Tym, co najczęściej podlegało krytyce, było napompowane, przypominające bułkę ciasto. Nadzienie nie było wiele lepsze, niektórym członkom redakcji kojarzyło się ze zwykłym dżemem.

Cena: 3,60 zł za sztukę

Jagodzianka z Miss Mellow (fot. Maciej Niemojewski)

Miss Mellow

ul. Wilcza 62

Znamy i lubimy słodkości z Miss Mellow, ale ta jagodzianka po prostu się nie udała. Obiecujący wygląd rozbudził nasze apetyty – kształtna, z dużą ilością kruszonki i cukru pudru. Tym większe było nasze rozczarowanie, kiedy wzięliśmy pierwszy kęs i zamiast jagód poczuliśmy wyraźny aromat cytrusowy. Myśleliśmy, że sytuację uratuje kruszonka, ale ona – zamiast przyjemnie chrupać między zębami – rozpuszczała się i łączyła z ciastem. 

Cena: 11 zł za sztukę

Mapa

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk