Kukbuk
Kukbuk
szybkie śniadanie, śniadanie na słodko, pieczony naleśnik z wiśniami, naleśniki z czereśniami, sezonowe śniadanie, śniadanie z piekarnika, śniadanie z owocami

Clafoutis z wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajko "zerówka"
1 sztuka
cukier
1/4 szklanki
mąka pszenna
1/2 szklanki
mleko
1/2 szklanki
drylowane wiśnie
300 g

krok 1

Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy jeszcze raz. Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

krok 2

Do masy wbijamy jajko, dodajemy stopione masło i mieszamy – możemy użyć miksera. Całość musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodajemy trochę mąki. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta – dolewamy odrobinę mleka.

krok 3

Formę do ciasta smarujemy masłem, wrzucamy umyte i wydrylowane czereśnie i zalewamy ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20-30 minut. Jeśli chcemy, by deser nabrał lekko migdałowego posmaku, możemy użyć niewydrylowanych czereśni. 

TIP

Oprócz wiśni sprawdzą się też czereśnie, maliny, morele, mirabelki lub ich mieszanka. Zimą postawcie na mrożone owoce – nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!