Oczyszczone, odszypułkowane owoce bez pestek wraz z cukrem wsypujemy do garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym gotujemy przez 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 2
Usuwamy skórki z chleba tostowego i tak przygotowanymi kromkami wykładamy całą wewnętrzną powierzchnię miski o pojemności ok. 2 l. Ewentualne przerwy między kromkami wypełniamy dokładnie mniejszymi kawałkami chleba.
krok 3
Odlewamy 3/4 kubka sosu z ugotowanych wcześniej owoców. Odstawiamy na bok. Pozostałe owoce wraz sosem przekładamy do miski wypełnionej kromkami chleba. Wierzch przykrywamy dodatkowymi kromkami. Całość dociskamy z wierzchu talerzykiem, a na nim stawiamy coś ciężkiego. Miskę wstawiamy do lodówki na całą noc.
krok 4
Odcinamy nożem chleb od ścianek miski. Przykrywamy całość większym talerzem odwróconym do góry dnem i przekręcamy miskę tak, by chlebowy pudding umieścić na talerzu. Delikatnie zdejmujemy miskę, uważając, by całość nie straciła swojej formy.
krok 5
Przed podaniem wierzch puddingu polewamy zachowanym sosem owocowym. Dekorujemy go owocami i kroimy na trójkąty.
TIP
Pudding można też podać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.