Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – Fruit pudding. Proste danie z malin, jagód, wiśni, porzeczek i jeżyn (fot. Maciej Niemojewski)

Fruit pudding

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mieszanka miękkich owoców (maliny, jagody, wiśnie, porzeczki czarne, jeżyny)
1 kg
cukier
250 g
chleb tostowy krojony
1 opaakowanie
sok z limonki
z 1 sztuki

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

Oczyszczone, odszypułkowane owoce bez pestek wraz z cukrem wsypujemy do garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym gotujemy przez 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. 

krok 2

Usuwamy skórki z chleba tostowego i tak przygotowanymi kromkami wykładamy całą wewnętrzną powierzchnię miski o pojemności ok. 2 l. Ewentualne przerwy między kromkami wypełniamy dokładnie mniejszymi kawałkami chleba. 

krok 3

Odlewamy 3/4 kubka sosu z ugotowanych wcześniej owoców. Odstawiamy na bok. Pozostałe owoce wraz sosem przekładamy do miski wypełnionej kromkami chleba. Wierzch przykrywamy dodatkowymi kromkami. Całość dociskamy z wierzchu talerzykiem, a na nim stawiamy coś ciężkiego. Miskę wstawiamy do lodówki na całą noc. 

krok 4

Odcinamy nożem chleb od ścianek miski. Przykrywamy całość większym talerzem odwróconym do góry dnem i przekręcamy miskę tak, by chlebowy pudding umieścić na talerzu. Delikatnie zdejmujemy miskę, uważając, by całość nie straciła swojej formy.  

krok 5

Przed podaniem wierzch puddingu polewamy zachowanym sosem owocowym. Dekorujemy go owocami i kroimy na trójkąty.  

TIP

Pudding można też podać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną. 

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk