![Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na tartę z ricottą i wiśniami (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/J_83xDibarSfFQwgy_C9O1QHR4EGumCGHPRw8D4HfhA/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjkv/Q3Jpc3RpbmFfcyVD/NSU4Mm9ka2llX293/b2NlMjEwNi5qcGc.jpg)
Tarta z ricottą i wiśniami
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Kruche ciasto:
- masło
- 100 g + do natłuszczenia formy
- mąka typu 00
- 400 g + do posypania
- cukier
- 130 g
- proszek do pieczenia
- 5 g
- sól
- szczypta
- skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- żółtka jajka "zerówki"
- 4 sztuki
- białko jajka "zerówki"
- 2 sztuki
- Krem waniliowy:
- żółtko jajka "zerówki"
- 2 sztuki
- cukier
- 35 g
- skrobia ryżowa
- 15 g
- płynna śmietana
- 25 g
- mleko
- 100 g
- laska wanilii
- ½ sztuki
- Krem z ricotty:
- ricotta
- 600 g
- cukier puder
- 280 g
- czekolada
- 30 g
- Nadzienie:
- wiśnie
- 1 kg
- cukier
- 100 g
- Dodatkowo:
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- płynna śmietana
- 1 łyżka