Kukbuk
Kukbuk
Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na tartę z ricottą i wiśniami (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta z ricottą i wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
masło
100 g + do natłuszczenia formy
mąka typu 00
400 g + do posypania
cukier
130 g
proszek do pieczenia
5 g
sól
szczypta
skórka z cytryny
z 1 sztuki
żółtka jajka "zerówki"
4 sztuki
białko jajka "zerówki"
2 sztuki
Krem waniliowy:
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
cukier
35 g
skrobia ryżowa
15 g
płynna śmietana
25 g
mleko
100 g
laska wanilii
½ sztuki
Krem z ricotty:
ricotta
600 g
cukier puder
280 g
czekolada
30 g
Nadzienie:
wiśnie
1 kg
cukier
100 g
Dodatkowo:
jajko "zerówka"
1 sztuka
płynna śmietana
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Robimy kruche ciasto. Roztapiamy masło na bardzo małym ogniu, a następnie je studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy żółtka, białko i ostudzone roztopione masło. Mieszamy składniki w misce, a później zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Nadajemy mu prostokątny kształt, zawijamy je w folię, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby stwardniało.

krok 2

Przygotowujemy krem waniliowy. Do rondelka wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką. Dodajemy skrobię ryżową (możemy użyć też skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej), śmietanę i mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na mały ogień. Z połówki wanilii wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do kremu. Gotujemy krem – cały czas mieszamy, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. Gorący krem przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, wkładamy go do lodówki.

krok 3

Robimy krem z ricotty. Ser przeciskamy przez sitko o małych oczkach. Powtarzamy tę czynność, aż ricotta będzie kremowa i gładka. Dodajemy cukier puder i czekoladę połamaną na drobne kawałki i dokładnie mieszamy. Krem wkładamy do lodówki.

krok 4

Wiśnie drylujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez co najmniej 20 minut – od czasu do czasu mieszamy. Wyłączamy ogień i czekamy, aż nadzienie ostygnie, a następnie odcedzamy je na durszlaku.

krok 5

Połowę kruchego ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około ½ centymetra. Wykładamy nim formę o średnicy 28 centymetrów, a następnie smarujemy je tłuszczem i posypujemy mąką. Na ciasto wykładamy warstwę kremu waniliowego, a następnie wlewamy ugotowane – ale już zimne – wiśnie. Na nie nakładamy krem z ricotty.

kork 6

Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch tarty. Dobrze uszczelniamy brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, a następnie powierzchnię smarujemy jajkiem ubitym ze śmietaną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Ciasto podajemy, gdy wystygnie.

Przepis pochodzi z artykułu Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami, który możesz zobaczyć tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk