Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ Kręglickich – morele, czereśnie, borówki, porzeczki i maliny (fot. Maciej Niemojewski)

Sezonowy targ: owoce lata

Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.

Sezonowy targ: owoce lata – przepisy Kai Kręglickiej

Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.

Tekst: Kaja Kręglicka

Przepisy i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Ceramika: 1210c

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

W lipcu na targu nie ma czasu na wakacje. Wysyp owoców mobilizuje do smażenia konfitur, dżemów i powideł. Polskie owoce są tak smaczne i różnorodne, że sięganie w sezonie letnim po banany czy mango nie ma zbyt wiele sensu. Ich największą zaletą jest niewątpliwie połączenie słodyczy, kwasowości i cierpkości – dzięki temu smak jagód, morel, malin czy porzeczek jest wielowymiarowy i złożony. Sprzedawcy na targu zachęcają, by próbować owoców przed zakupem. Na każdym stoisku smakują inaczej.

Sezonowy targ: owoce lata – jagodzianki. Idealny letni deser (fot. Maciej Niemojewski)

Jagodzianki

Jagodzianki to symbol lata i wizytówka najlepszych cukierni. Latem koniecznie spróbujcie upiec je sami! Jeśli wykorzystacie jagody z własnego zbioru, satysfakcja będzie podwójna.

Sprawdź, jak przygotować domowe jagodzianki >>

Sezonowy targ: owoce lata – tarta z morelami pod kruszonką migdałową. Pyszny, letni deser (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta z morelami pod kruszonką migdałową

Kruchy spód, wilgotny środek i chrupiące migdały na wierzchu. Połączenie moreli i tymianku to smak, który zaskakuje i na długo pozostaje w pamięci. Tarta morelowa to uniwersalny deser, który smakuje równie dobrze na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.

Podpowiadamy, jak przygotować kruchą tartę z morelami >>

Sezonowy targ: owoce lata – Galettes z malinami i jeżynami. Sezonowy deser dla wielbicieli owoców leśnych (fot. Maciej Niemojewski)

Galettes z malinami i jeżynami

Ten przepis przyda się nie tylko w lecie – jesienią galettes możecie przygotować z gruszkami, śliwkami lub jabłkami!Tylko od was zależy, czy upieczecie kilka małych porcji czy jeden duży placek, do krojenia na kawałki.

Zobacz, jak przygotować galettes z letnimi owocami >>

Sezonowy targ: owoce lata – Mus rozmarynowy z czerwonymi owocami. Biała czekolada, rozmaryn i owoce sezonowe  (fot. Maciej Niemojewski)

Mus rozmarynowy z czerwonymi owocami

Puszysty, lekki i słodki – śmietankowy mus z owocami to mus na każde lato. Rozmarynowa nuta sprawi, że trudno będzie odłożyć łyżeczkę na stół. Jeśli szukacie lekkiego, owocowego deseru na lato, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Sprawdź, jak zrobić mus rozmarynowy >>

Sezonowy targ: owoce lata – Morele w słodkim winie. Proste i szybkie w przygotowaniu danie.  (fot. Maciej Niemojewski)

Morele w słodkim winie

Prosty w przygotowaniu i wyrafinowany w smaku deser. Dobry dla wegan, osób unikających glutenu lub nabiału. Jeśli nie macie pod ręką morel, sięgnijcie po brzoskwinie. Ważne, by owoce zachowały zwarty kształt!

Przepis na morele w słodkim winie >>

Sezonowy targ: owoce lata – Fruit pudding. Proste danie z malin, jagód, wiśni, porzeczek i jeżyn (fot. Maciej Niemojewski)

Fruit pudding

Brytyjski pudding owocowy kroi się jak ciasto, choć przygotowuje się go bez pieczenia. Mieszankę owoców można skomponować według własnych upodobań, ale zawsze dobrze dodać trochę wyrazistej czarnej porzeczki. Ten słodki deser smakuje znakomicie w towarzystwie łyżki cierpkiego, gęstego jogurtu.

Podpowiadamy, jak przygotować brytyjski pudding owocowy >>

Wiśniowy kompot bez wysiłku

Sezonowy targ: owoce lata – Prosty przepis na wiśniowy kompot (fot. Maciej Niemojewski)

W upalne wakacyjne dni kompot doskonale gasi pragnienie, a zimą przypomina o smakach minionego lata.

Oldschoolowy kompot przeżywa swój renesans! W upalne wakacyjne dni doskonale gasi pragnienie, a zimą przypomina o smakach minionego lata. Choć najczęściej występuje pod postacią owocowego soku, można podać go także po francuku, w formie lekkiego deseru. Francuski compote to aromatyczny napój z kawałkami owoców. Podawany jest w głębokiej misie na nóżce, a je się go łyżeczką. Z poniższego przepisu przygotujecie bardzo intensywny kompot – przed spożyciem warto więc dolać do niego trochę wody.

Przepis na kompot wiśniowy

Wyparzone, czyste słoiki o pojemności 0,9 l napełniamy wiśniami, dodajemy 4 łyżki cukru i zalewamy ciepłą wodą, a następnie zakręcamy. Wstawiamy zakręcone słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Lekko studzimy, wyjmujemy, stawiamy słoiki do góry dnem i, po całkowitym wystudzeniu, odstawiamy do spiżarni. 

Sezonowy targ: owoce lata – przepisy Kai Kręglickiej

Kaja Kręglicka

Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk