Polecamy najlepsze sezonowe przepisy na wiśnie! Wypróbujcie je i przekonajcie się, ile radości potrafią przynieść te małe, ciemnoczerwone owoce. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.
Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca. By nacieszyć się nimi latem, trzeba często zaglądać na targ! Nie każdy jednak ceni smak świeżych wiśni – wielu osobom wydaje się, że ich kwaśność, cierpkość lepiej sprawdza się w ciastach, przetworach czy nalewkach niż w surowych owocach. Nieważne, w jakiej postaci – wiśnie warto jeść. Są prawdziwą kopalnią witamin, korzystnie wpływają na serce i wzrok, wspomagają odchudzanie i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Przekonajcie się o tym sami, przygotowując słodkie wiśniowe muffiny czy wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera.