Na zarzuty, że kanapki są nudne, najlepiej odpowiadać, wyciągając z szafki zamkniętą w słoiku kolorową pastę warzywną albo przygotowując kremowy humus. Złociste kromki jasnego pieczywa przełożone pesto albo żytni chleb posmarowany słodkim kremem będą równie satysfakcjonujące jak góra naleśników czy omlety z cukinią. Przedstawiamy pomysły na smarowidła kanapkowe, które atrakcyjnie wyglądają, świetnie smakują i przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Większość tych propozycji jest dziecinnie łatwa do zrobienia – w ich przygotowanie możecie więc zaangażować najmłodszych.
![Pasta z bobu na kromce żytnego chleba posypana koperkiem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_Ac-03cyjaa_wA5jPtQqN1fxfnR1XT1mwZ-srkRQtTM/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTUv/T2JpYWR5X25hX3pp/bW5vMDA0NC5qcGc.jpg)
Co na kanapkę?
Z czym zrobić tosty, a czym posmarować kromkę żytniego chleba lub puszystej bułki? Kanapka wcale nie musi być nudna!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski
![Pasta z tempehu do kanapek na święta i śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FHbkLwIqS05ObaPZcicMUg0yf_YjoUlqT7cQEgwDjNQ/fit/550/0/fp:0.43:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/cnlia2lfYmV6X3J5/YmVrMDA4Nl90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/r2eBzy9fBQd33uAtjAVqVYLCQYBfbWX7V2GV2U4xQjU/fit/1100/0/fp:0.43:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/cnlia2lfYmV6X3J5/YmVrMDA4Nl90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>
To coś zupełnie nowego. Jeśli dzieci wyjątkowo odstręcza zapach ryby, to przygotujcie dla nich pastę, która w smaku do złudzenia przypomina tuńczyka, ale pachnie zdecydowanie apetyczniej. Tempeh rozkruszcie w palcach i połączcie z cebulą, ogórkiem i pieczarkami. By uzyskać odpowiednią konsystencję, dodajcie majonez – zwykły lub wegański.
![Miska z domowym hummusem cytrynowym (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/DwXG8mjqK0EXejNSNkAbFaeenW0AvB-4GviTI_hkQoQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTIv/SHVtbXVzX2N5dHJ5/bm93eS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/EwgbCdedbsqmaa2Mk3_NdIQJfGYRF_9ynKthBuAyJHk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMTIv/SHVtbXVzX2N5dHJ5/bm93eS5qcGc.jpg 1010w)
Humus cytrynowy awokado >>
Humus zawsze dobrze sprawdza się na kanapkach. Jeśli jednak do tej pory dzieci za nim nie przepadały, spróbujcie przygotować jego mniej klasyczną wersję – z zapiekaną z cynamonem cytryną i ze słodkim syropem klonowym. Nie martwcie się, jeśli tuż po zrobieniu humus będzie dość rzadki. Po kilku godzinach w lodówce na pewno zgęstnieje.
![pasta z suszonych pomidorów, pasta słonecznikowa, pasta na kanapki, co na kanapki](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jGRB_VJXWG5bDXAXkndtVJW5ywne7AyCIAhfl7d7asM/fit/550/0/fp:0.39:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cGFzdGEzdzFfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/8TYLGFa7S5SHQqXoOFNPuI1XchhgWIBDPHoRP7oEsz0/fit/1100/0/fp:0.39:0.59/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cGFzdGEzdzFfdGlu/aWZpZWRfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg 1010w)
Pasta słonecznikowo-pomidorowa >>
Pomidory należą do tych niewielu warzyw, które dzieci chętnie jedzą w każdej możliwej postaci. Suszone pomidory połączcie ze słonecznikiem i z cebulą i doprawcie pieprzem oraz solą. Zmiksujcie – i podajcie z ulubionym pieczywem.
![Pasta z bobu na kromce żytnego chleba posypana koperkiem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/53_Pzl1sj9JNw4Dj3K2W334B19UbttWJBZMRVqttWDE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTUv/T2JpYWR5X25hX3pp/bW5vMDA0NC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/o6pN9-wQ5HJXQATlDuXH4Mal-f0efbkEVOJwDOxSx9Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTUv/T2JpYWR5X25hX3pp/bW5vMDA0NC5qcGc.jpg 1010w)
Pasta kanapkowa z bobu >>
Sam bób nie jest może dla dzieci zbyt atrakcyjny, ale w formie śniadaniowej pasty z chudym twarogiem to już zupełnie co innego. Do nasion dodajcie orzechy włoskie, cytrynę i koniecznie oliwę. Gotową pastą posmarujcie żytni chleb, a kanapkę posypcie koperkiem i pokruszoną fetą.
![kremowa pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli, paprykowa pasta z fasoli, warzywny obiad, wegańska pasta z fasoli, pasta na kanapki, Dominika Wójciak](https://mediaconvert.kukbuk.pl/RZnv_MhROaUsgkm6EvW6rHhFTQVSrfR2bGPJTGcYKfs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/a3JlbW93YS1wYXN0/YS16LWZhc29saS1p/LXBhcHJ5a2ktei1i/cm9rdWxhbWkta3Vr/YnVrLTc3MHg1NjNf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/c4LlOO_JhVClBu2NGORooRhGtxEz5baSENJNW5JyxAE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/a3JlbW93YS1wYXN0/YS16LWZhc29saS1p/LXBhcHJ5a2ktei1i/cm9rdWxhbWkta3Vr/YnVrLTc3MHg1NjNf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami >>
Jogurt z granolą albo płatki z mlekiem na śniadanie to tylko dwie z wielu możliwości. Jako przełamanie porannej rutyny dobrze sprawdzi się kanapka z wytrawną pastą. Do jej zrobienia potrzebne są papryka, fasola, brokuł i tajemny składnik – masło orzechowe. Pastę posypcie orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. A podajcie z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Dobrze sprawdzi się też pokruszona feta i podgrzana pita lub inne pieczywo.
![Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną (fot. Sylwia Kaleta)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Nvd3myJsKz8Vd-6Bx4XFE1e0ciLiF8FTQa2ge8h2Saw/fit/550/0/fp:0.42:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMDYv/S2FuYXBraV96X3pp/ZWxvbnltX3Blc3Rv/X2lfcGFzdCVDNCU4/NV9qYWplY3puJUM0/JTg1X3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/8BkF3x-Q-m5_Z90BNk0AnSAL69Z7_T26fLf8Tx9XWkI/fit/1100/0/fp:0.42:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDgtMDYv/S2FuYXBraV96X3pp/ZWxvbnltX3Blc3Rv/X2lfcGFzdCVDNCU4/NV9qYWplY3puJUM0/JTg1X3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 1010w)
Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną >>
Czym posmarować pumpernikla lub żytnie pieczywo? Jajka ugotowane na twardo wymieszajcie z musztardą, majonezem i ze szczypiorkiem. Potem lekką i kolorową pastę podkręćcie zielonym pesto. A jeśli zdecydujecie się na białe pieczywo, podsmażcie kromki na maśle.
![Miseczka ze słodką pastą](https://mediaconvert.kukbuk.pl/p3bEVrqIiqkZ_g1OmQs5H8iY4IJDR9lBhLNDj_oaNLk/fit/550/0/fp:0.49:0.52/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDQtMTYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMjAtMDQtMTZf/b18xOC4wMi4xNy5w/bmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/XbSf_UcDl2CwGV06J1BgHmOethFEhdSmagYB01jJf4g/fit/1100/0/fp:0.49:0.52/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDQtMTYv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMjAtMDQtMTZf/b18xOC4wMi4xNy5w/bmc.png 1010w)
Słodkie smarowidła śniadaniowe >>
Sprawdzą się w naleśnikach, na puszystych racuchach i kanapkach. Warto mieć zapas smarowideł w szafce, zwłaszcza gdy głodne dzieci właśnie wstają z łóżek. Podstawą kremów są migdały – po zmiksowaniu możecie je łączyć z dowolnymi składnikami. Maluchom preferującym delikatniejsze smaki polecamy pastę miodowo-waniliową, a tym, które najchętniej zaczynałyby każdy dzień od czekolady – krem z białej czekolady.
![Serek śniadaniowy na bazie serka wiejskiego z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i celubli dymki; sezonówki rzodkiewka, cebula dymka, ogórek](https://mediaconvert.kukbuk.pl/CB8hrwgwSfoP0Q0c85oiqsKjXT3JJ7C19SUwLEdC10Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/dHdhcm8lQzUlQkNl/a19waW9uX3pfZG9k/YXRrYW1pLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hQtKLTeLNLfwgAjbcQiaiUeXkeXsZO7oTBVs4Xr_L3w/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDMtMjUv/dHdhcm8lQzUlQkNl/a19waW9uX3pfZG9k/YXRrYW1pLmpwZw.jpg 1010w)
Serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem >>
Czasem klasyka śniadaniowa to najlepszy wybór. Kanapki wyjdą perfekcyjnie, jeśli delikatny twarożek połączycie z dymką, ogórkiem i rzodkiewką.
Pst! Twarożek niekoniecznie musicie wymieszać ze śmietaną. Równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub grecki.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?