Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na śniadanie w wersji wegańskiej – kanapka z panierowanymi grzybami, warzywami i majonezem (fot. Maciek Niemojewski)

Bagietka z panierowanymi boczniakami, warzywami i ostrym sosem majonezowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
boczniaki w panierce:
boczniaki
150 g
mąka pszenna
30 g
mąka kukrydziana
20 g
sól
1/2 łyżeczki
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki
mielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki
curry
1/2 łyżeczki
mleko migdałowe
ok. 50 ml
bułka tarta
50 g
biały sezam
15 g
olej słonecznikowy
do smażenia
sos sriracha-majo:
majonez wegański
100 ml
sos sriracha
1 łyżka
sok z limonki
20 ml
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
kanapka:
masło
1 łyżka
szalotka
2 łyżki
bagietka pszenna
1 sztuka
majonez wegański
1 łyżka
sos sriracha-majo
2 łyżki
sałata masłowa
2 listki
ogórek kiszony
2 sztuki
boczniaki w panierce
kilka sztuk
pomidor malinowy
1 sztuka

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy boczniaki. Grzyby myjemy i dokładnie osuszamy. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, paprykę, pieprz oraz curry. Do suchych składników stopniowo wlewamy mleko migdałowe. Mieszamy. Masa powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki.

krok 2

W drugiej misce łączymy bułkę tartą z sezamem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Grzyby moczymy w cieście naleśnikowym, następnie obtaczamy w bułce tartej, ponownie wkładamy do ciasta i znowu do bułki. Boczniaki smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone grzyby układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

krok 3

Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy majonez, srirachę, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Energicznie mieszamy i odstawiamy.

Reklama

krok 4

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną w piórka szalotkę. Przekładamy ja na talerz.

krok 5

Na tej samej patelni delikatnie grillujemy przekrojoną na pół bagietkę. Jedną część bułki smarujemy majonezem, a drugą ostrym sosem siracha-majo. Na jednej połówce pieczywa układamy sałatę, podsmażoną szalotkę, ogórka pokrojonego w cienkie plastry i boczniaki. Polewamy łyżką sosu i nakładamy plastry pomidora. Przykrywamy drugą częścią bagietki. Kanapkę możemy zjeść od razu lub wziąć ze sobą jako drugie śniadanie.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk