Kukbuk
Kukbuk
Podpiekane tosty przełożone majonezem, serem, sałatą i mięsem (fot. Maciek Niemojewski)

Club sandwich z salami, pastą chrzanową i grillowanymi warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
chrzanowa pasta z ciecierzycy:
ciecierzyca
1 puszka
chrzan
100 g
sok z cytryny
30 ml
czosnek
1 ząbek
musztarda
1 łyżeczka
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
zimna woda
2-3 łyżki
kanapka:
cukinia
6 plasterków
papryka
3 kawałki
chleb tostowy pszenny
3 kromki
majonez
2 łyżki
rukola
garść
salami paprykowe
100 g
ser żółty
3 plastry
chrzanowa pasta z ciecierzycy
3 łyżki

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy pastę. Do malaksera wkładamy odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki pasty, prócz wody. Blendujemy – co jakiś czas dodajemy zimną wodę – by uzyskać jednolitą, puszystą pastę.

krok 2

Cukinię i paprykę grillujemy na patelni do miękkości. Studzimy.

Reklama

krok 3

Chleb tostowy opiekamy. Każdą kromkę smarujemy z jednej strony majonezem. Na jednej z nich układamy rukolę, salami, żółty ser i przykrywamy drugą kromką (warstwą z majonezem do dołu). Wierzch smarujemy grubą warstwą pasty chrzanowej, na której układamy kawałki grillowanej cukinii i papryki. Dodajemy kolejną warstwę rukoli i przykrywamy trzecią kromką chleba (majonezem do dołu). Kanapkę spinamy wykałaczką, przekrawamy na pół. Kanapkę podajemy od razu po przygotowaniu lub pakujemy w papier śniadaniowy i zabieramy jako lunch.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk