Owoce morza i czekolada to jedne z najpowszechniej znanych afrodyzjaków. Choć wiele z przypisywanych im właściwości nie znalazło potwierdzenia w badaniach naukowych, wciąż wierzymy w ich cudowne działanie. Zarówno tym, którzy są przekonani o zasadności ich stosowania, jak i sceptykom podpowiadamy, jakie przepisy przygotować z afrodyzjakami – w końcu nie zaszkodzi spróbować.
Jak wykorzystać afrodyzjaki w kuchni?
Afrodyzjaki znane są od czasów starożytności. Oto propozycje przepisów, do których możecie je wykorzystać.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Jennifer Schmidt / unsplash.com
Przepisy z czekoladą
Zmysłowa lawa czekoladowa >>
Ciastka wyjmujemy z kokilek i jeszcze ciepłe podajemy z płatkami czekolady. Prawdziwa rozpusta!
Brownie z orzechami >>
Swój obłędny smak brownie zawdzięcza solidnej porcji kajmaku i orzechom.
Torcik bezowy z musem czekoladowym >>
Słodki deser dla prawdziwych łasuchów – wierzch posypujemy malinami, a do środka dodajemy wiórki kakaowe.
Przepisy z chili
Empanadas z krewetkami i mozzarellą >>
Pierożki podajemy z ostrym sosem i doprawiamy wytrawnym winem.
Krem dyniowy z mlekiem kokosowym >>
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która zawiera dużo smaku i mało wody, a do tego nie trzeba jej obierać ze skórki.
Ceviche z łososia z pomidorkami >>
Klasyk z Ameryki Łacińskiej – smak ryby podkreślają cytrusy i chili.
Szaszłyki z krewetek >>
Krewetki marynujemy w miodzie i winie śliwkowym.
Przepisy z kozieradką
Lasagne z kapusty >>
Idealna propozycja dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Zamiast płatami z makaronu farsz przekładamy liśćmi kapusty.
Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami >>
Propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków.
Butter chicken >>
Przygotowujemy tempurę i doprawiamy całość miodem oraz chili.
Przepisy ze szparagami
Chałka ze szparagami, łososiem i sosem holenderskim >>
Taka kanapka sprawdzi się na wytrawne, niedzielne śniadanie albo jako przystawka podczas romantycznej kolacji.
Pierś kurczaka ze szparagami >>
Szparagi blanszujemy, a następnie podajemy z pędami groszku.
Gofry ze szparagami i parmezanem >>
Kto powiedział, że gofry mogą być tylko słodkie? Oto przepis na wytrawne gofry, które smakują równie wybornie, co te posypane cukrem pudrem.
Spaghetti ze szparagami i pistacjami >>
Przed podaniem posypcie całość dodatkowym parmezanem oraz pistacjami.
Przepisy z rybą
Tatar z łososia z fenkułem >>
Całość obficie polewamy sosem rodzynkowym. Zapewniamy, że nikt nie odmówi takiej przystawki.
Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>
Prosty przepis na wytrawną rybę z delikatnym kremem.
Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym >>
Prosty przepis na smakowitą kolację – kawałki łososia wykładamy na makaron i doprawiamy cytryną.
Grillowany stek z halibuta ze szparagami >>
Przepis na zdrową i lekką kolację z rybą i zielonymi szparagami.
Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>
Cienkie omlety, które wybornie smakują zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Kanapki z tatarem ze śledzia >>
Kromki smarujemy majonezem i nakładamy porządną porcję śledzia z warzywami.
Przepisy z awokado
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Nerkowce karmelizujemy w syropie klonowym i posypujemy nimi oraz pestkami granatu sałatkę.
Jajka po benedyktyńsku z łososiem >>
Zamiast muffinów angielskich możecie użyć innego rodzaju pieczywa. Świetnie sprawdzi się kilka kromek domowego chleba na zakwasie lub słodka brioszka.
Przepisy z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami >>
Przed wyjęciem sernika z tortownicy należy go obkroić przy brzegach, by nie popękał podczas zdejmowania formy.
Galette z truskawkami i rozmarynem >>
Truskawki mieszamy z rozmarynem i masłem, a potem wykładamy na słodki spód z kruchego ciasta.
Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>
Na placuszki nakładamy konfiturę i smażone owoce.
Truskawkowe tiramisu z prosecco >>
Zamiast kakao dodajemy truskawki, a biszkopty nasączamy w prosecco.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?