Makrela pływa w chowderze, łosoś kąpie się w sosie bois boudran. Pstrąg wygrzewa się w towarzystwie cukinii i marchwi, za to krewetki skryły się w papilotach. Kto na grillu? Tym razem halibut! Ryby w lecie mogą wszystko! W pełnym słońcu zawiązują się międzynarodowe romanse – makaron soba z doradą, czy kalmary i małże w trójkącie z ramenem – każda para daje radę. Pora na rybę! Zobacz przepisy z wykorzystaniem ryb z całego świata oraz pomysły na owoce morza.
25 sposobów na ryby i owoce morza
Ryba na wakacjach to klasyk – bez niej letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Profanacja darów morza panierką nie wchodzi w grę. Sprawdźcie, jakie wspaniałe dania można wyczarować z ryb i owoców morza.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Chowder rybny z chorizo >>
Zupa kukurydziana z białą rybą to propozycja dla tych, którzy lubią treściwe dania. Najlepiej sprawdzą się tu dorsz, łosoś, sandacz lub sum. Do tego ważne jest, by wybrać miękkie, surowe chorizo, które można kupić między innymi w dobrych sklepach mięsnych. W Warszawie polecamy zajrzeć do delikatesów SAM (Lipowa 7A i inne lokalizacje), gdzie kiełbaski robione są na miejscu.
Krewetki w papilotach z ogniska lub piekarnika >>
Do przygotowania krewetek nie trzeba wiele. Parę ząbków czosnku, wytrawne białe wino i natka pietruszki w zupełności wystarczą, by dobrze doprawić te smakowite owoce morza, a jednocześnie wydobyć głębię ich smaku. Tak przyrządzone krewetki najlepiej podawać w towarzystwie chorizo i grillowanej cukinii.
Pizze-podpłomyki z grilla >>
Chrupkim plackom prosto z rusztu chyba nikt się nie oprze. Na wierzchu sprawdzi się farsz z anchois, grillowanymi pomidorami i… rodzynkami. By nie czekać za długo, aż pizze się upieką, dobrze jest przygotować ciasto wcześniej – możecie nawet zrobić je poprzedniego dnia i przechować drobne kulki w lodówce. Dzięki temu, gdy zaczniecie szykować grilla, pozostanie już tylko przygotować farsz i patrzeć, jak placki pięknie przyrumieniają się na ruszcie.
Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>
Proste przepisy są najlepsze, a tak przyrządzona świeża ryba nie ma sobie równych. Pstrągi oczyszczamy, do środka wkładamy tymianek, a potem pieczemy ryby w całości. By nabrały jeszcze więcej aromatu, do brytfanki wkładamy także marchewkę, cukinię, cytrynę, a wszystko polewamy oliwą i przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Taki obiad przypomni wam niejeden wypad nad morze czy w góry.
Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry >>
Z wędzonej makreli możecie przygotować nie tylko domową pastę na kanapki, ale również rewelacyjną i szybką zupę, którą ugotujecie w 30 minut. Ze smakiem ryby idealnie współgra słodki batat, a wyrazistość daniu nadaje odrobina curry i kaffiru. Zupę skrapiamy sokiem z limonki i podajemy, póki ciepła.
Ramen rybny >>
Bogaty w umami ramen to prawdziwy rarytas. Tutaj nie warto skąpić owoców morza – do ramenu najlepiej dodać małże, kalmary, krewetki. Aby nabrał charakterystycznego smaku, nie zapomnijcie o paście miso, ostrym porze i włoszczyźnie. Gdy bulion będzie ugotowany, pozostaje włożyć do misek ulubione dodatki – my polecamy dymkę, świeży szpinak i tuńczyka bonito. Ten ostatni składnik możecie kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach specjalizujących się w kuchni japońskiej i akcesoriach do sushi. Warto zrobić zapas, bo tuńczyk bonito przyda się też do bulionu dashi i zupy miso, a można go przechowywać bardzo długo.
Makaron gryczany z bobem i smażoną rybą >>
Gryczany makaron w sosie ostrygowym z bobem, młodym groszkiem i doradą to danie dla wymagających smakoszy. Rybę smażymy, podobnie jak czosnek, imbir i chili. Gotowe danie dekorujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki. To się nazywa egzotyczne i zaskakujące połączenie.
Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym >>
Łosoś jest łatwy w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczny i delikatny. W tej wersji zapieczcie go z ziemniakami, groszkiem i beszamelem. Do tego ostatniego będziecie potrzebować cheddara, mleka i koniecznie gałki muszkatołowej. Taką wytrawną rybę serwujcie w kokilkach, najlepiej z kieliszkiem białego wina.
Chałka ze szparagami, łososiem i sosem holenderskim >>
Coś dla amatorów wytrawnych śniadań. Choć sama chałka jest słodka, jej smak przełamujemy wędzonym łososiem i kremowym sosem z dodatkiem cytryny. Na kromkach układamy rybę, szparagi i polewamy sosem, po czym posypujemy kanapki koperkiem. Takie śniadanie przygotujecie w 15 minut, a do tego przełamiecie poranną rutynę.
Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa >>
Finlandzka zapiekanka ze śledziem i z bekonem nie jest trudna w przygotowaniu, a dostarcza wyjątkowej przyjemności kubkom smakowym. Ziemniaki kroimy, filety płuczemy, potem wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewamy sosem śmietanowym. Potem wystarczy włożyć danie do piekarnika i spokojnie poczekać, aż zapiekanka będzie gotowa.
Łosoś z sosem bois boudran >>
Sos przygotowujemy ze szczypiorku, z koperku, ziół, tabasco i… ketchupu. Gdy już wymieszamy wszystkie składniki, pozostaje tylko usmażyć łososia tak, by był rumiany z zewnątrz i różowy w środku. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad, nawet dla dzieci, a przygotujecie ją w zaledwie kwadrans.
Burger z tuńczyka >>
Burgery to nie tylko bułki z dobrze wysmażoną wołowiną, ale także świetny sposób na nieco inne przyrządzenie tuńczyka. Do kanapki włóżcie też czerwoną cebulę, sałatę albo cokolwiek, co przyjdzie wam do głowy. Niech będzie kolorowo i smacznie. Aby dopełnić uczty w stylu amerykańskim, przygotujcie jeszcze domowe frytki. Pycha!
Grillowany stek z halibuta ze szparagami >>
Sezon na szparagi dobrze jest wykorzystać w pełni. Tym razem zamiast w sałatce czy risotcie zielone pędy serwujemy z grillowanym stekiem z halibuta. Rybę podajemy z sosem cytrynowym z dodatkiem karmelu. Możemy do niej dołączyć ulubioną sałatkę, najlepiej ze świeżych warzyw.
Szaszłyki z krewetek z miodem i kolendrą >>
Na ruszt wrzucamy nie tylko steki i warzywa, ale także niebanalne szaszłyki. Kluczem do ich właściwego przygotowania jest odpowiednia marynata. Do tej będziecie potrzebować wina śliwkowego, miodu, sosu sojowego i paru przypraw. Gwarantujemy, że efekt zachwyci wszystkich gości.
Gravlax z sosem musztardowym >>
Był już łosoś zapiekany i sauté, czas na rybę marynowaną. Tutaj najlepiej się sprawdzi likier cointreau lub wódka. Do tego sos musztardowy z białym octem winnym i koperkiem. Takiego łososia możecie jeść samego albo podać z ziemniakami czy lekką sałatką. Sami zdecydujcie!
Jajecznica z wędzonym łososiem na chałce >>
Aksamitna, kremowa francuska jajecznica to znakomity pomysł na pożywne śniadanie. Szczególnie jeśli podacie ją z wędzonym łososiem i podsmażoną na patelni, chrupiącą chałką. Danie delikatnie skropcie cytryną i podajcie w formie kanapki.
Łosoś po grecku >>
Ryba po grecku – jedno z najpopularniejszych dań pescowegetariańskich – znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole. Tym razem polecamy użyć łososia, choć tradycyjnie sięga się raczej po białe ryby, takie jak dorsz, mintaj czy miruna.
Ceviche >>
Ten peruwiański przysmak nie jest być może szeroko dostępny w Polsce, ale bez problemu możecie przygotować go samodzielnie w domu. Ceviche smakuje najlepiej w ciepłe, słoneczne dni, co wcale nie oznacza, że nie można się nim cieszyć zimą. Pamiętajcie tylko, by do jego przygotowania użyć najlepszej jakości świeżej ryby.
Pikantne curry z fasolką i rybą >>
To danie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory. Połączenie dorsza z wyrazistymi indyjskimi przyprawami, chili i imbirem to idealna kompozycja na jesienne i zimowe obiady. Curry najchętniej podajemy z ryżem basmati, choć w towarzystwie chlebków naan też smakuje wyśmienicie.
Dorsz w słodko-kwaśnej marynacie >>
Mango, ananas, imbir, kolendra i tabasco to podstawowe składniki wyrazistej, aromatycznej zalewy, która podkreśli smak ryby. Zamiast dorsza możecie zamarynować w niej na przykład doradę czy mintaja. Upieczoną rybę podajcie z ziemniakami i prostą sałatką.
Szybkie krewetki z pomidorkami koktajlowymi >>
Oto najprostszy sposób na przyrządzenie aromatycznych, pełnych smaku krewetek w piekarniku. Będziecie do tego potrzebować tylko jednego naczynia, a w kuchni spędzicie nie więcej niż pół godziny.
Paella z owocami morza >>
Paellę, jedno z flagowych dań kuchni hiszpańskiej, przygotowuje się na bazie krótkoziarnistego ryżu z dodatkiem szafranu. Tradycyjnie dodaje się do niej mięso królika, drób lub – w wersji wegetariańskiej – warzywa. Najczęściej jednak w tym daniu znajdziemy owoce morza: mule, krewetki czy kalmary.
Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru >>
Przegrzebki, zwane też małżami Świętego Jakuba, uznaje się za prawdziwy rarytas. Właściwie przygotowane, są delikatne i rozpływają się w ustach. Uważajcie więc, by nie smażyć ich zbyt długo, bo zrobią się gumowate. Najbardziej lubimy jeść przegrzebki ze świeżą słodko-ostrą salsą na bazie mango, rabarbaru i papryczki chili.
Kremowe curry z krewetkami i warzywami >>
Oto przepis na szybkie i proste w przygotowaniu curry z krewetkami, które – raz spróbowane – na stałe wejdzie do waszego menu. Domowa mieszanka przypraw masala znakomicie łączy się z warzywami i owocami morza, tworząc prawdziwie nietuzinkową kompozycję.
Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca >>
Spodziewacie się gości? Przygotujcie dla nich coś wyjątkowego! Kalmary nadziewane czarną soczewicą zaskoczą waszych przyjaciół i na pewno zaspokoją ich apetyty. Najlepiej smakują zapieczone w klasycznym włoskim sosie puttanesca.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?