Kukbuk
Kukbuk
zupa z makrelą i batatem, zupa rybna, zupa z makrelą, wegańska zupa curry, zupa, rozgrzewająca zupa

Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
batat
1 sztuka
por
biała część z 1 sztuki
szalotka
1 sztuka
mleko
1 szklanka
bulion warzywny
2 szklanki
wędzona makrela
1 sztuka
szpinak
garść
liście kaffiru
2 sztuki
curry
1/2 łyżeczki
świeży imbir
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
masło
2 łyżki
limonka

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Masło rozpuszczamy w rondlu. Smażymy na nim drobno pokrojoną szalotkę, pora i starty imbir.

krok 2

Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata, curry, kaffir. Smażymy chwilę, zalewamy mlekiem oraz bulionem i gotujemy ok 12-15 minut, aż batat będzie miękki, ale nie rozpadający się. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 3

Do miseczki nalewamy gorącą zupę, dodajemu kawałki wędzonej ryby. Skrapiamy całość sokiem z limonki.

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!