Kukbuk
Kukbuk
Gotowe paluszki rybne. (fot. Przemek Dzienis)

Paluszki rybne: DIY

Chrupkie i sycące paluszki rybne to doskonały pomysł na obiad dla dzieci lub solidną przekąskę do przegryzania z gęstym jogurtem. Sprawdźcie, jak zrobić je samemu.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Przemek Dzienis


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Przepis: Olin Gutowski

Opublikowano: 16 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Pamiętacie, jak byliście dziećmi i na obiad chętnie wybieraliście chrupiące, choć niekoniecznie zdrowe paluszki rybne, które najlepiej smakowały z solidną porcją ziemniaków oraz ulubioną surówką? Gdy najdzie was nieodparta ochota na powrót do smaków dzieciństwa, zamiast sięgać do zamrażalnika po gotowe dania, spróbujcie przyrządzić paluszki rybne sami. Jeśli na początku nie będą wychodzić idealne, nie poddawajcie się – po kilku próbach nabierzecie wprawy. A do tego czasu możecie wspólnie z pozostałymi domownikami bawić się w kuchni tworzeniem paluszków w nieco mniej oczywistych kształtach.

składniki:

składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 kg karasi (ewentualnie innych słodkowodnych rybek: płotek, krąpi, leszczy)
  • 250 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 1 l oleju do smażenia
  • opcjonalnie:
  • 1 bułka
  • 1 jajko „zerówka”
Kroki 1-3 wykonania paluszków rybnych (fot. Przemek Dzienis)

kroki 1–3

Cebulę trzemy na tarce (najlepiej w goglach). Ryby skrobiemy, pozbywamy się kręgosłupów, mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. 

Kroki 4-5 wykonania paluszków rybnych (fot. Przemek Dzienis)

kroki 4-5

Kiedy powstanie pasta, dodajemy utartą cebulę i bułkę tartą (ewentualnie rozmoczoną bułkę i jajko).

Kroki 6-7 wykonania paluszków rybnych (fot. Przemek Dzienis)

kroki 6-7

Z masy formujemy paluszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Panierowane wrzucamy na patelnię, na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy, aż zrobią się złote. Podajemy z sosem jogurtowym.

Artykuł pochodzi z materiału "DIY" z wydania KUKBUK Roi się nr 28/2017. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka