Kukbuk
Kukbuk

Paella z owocami morza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czosnek
2 ząbki
czerwona cebula
1 sztuka
oliwa
3 łyżki
czerwona papryka
1 sztuka
pomidor
2 sztuki
groszek konserwowy
1/2 puszki
ryż do risotta
300 g
wytrawne białe wino
100 ml
szafran
5 g
bulion rybny lub warzywny
400 ml
mieszanka owoców morza
500 g
cytryna
2 sztuki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
sól
do smaku
natka pietruszki
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Marcin Lewandowski

krok 1

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, na oliwie.

krok 2

Paprykę i pomidory myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy przez 1-2 minuty, a następnie dodajemy groszek konserwowy. Wsypujemy ryż. Wlewamy białe wino wymieszane z szafranem. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.

krok 3

Kiedy ryż wchłonie wino, na patelnię wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie na ryżu układamy owoce morza, skrapiamy je sokiem z 1 cytryny i ponownie przykrywamy. Gotujemy jeszcze 12 minut. Paellę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kawałkami cytryny.

Materiał powstał we współpracy z marką Makro.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka