Kukbuk
Kukbuk
Łosoś po grecku. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Łosoś po grecku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
marchew
3 sztuki
pietruszka
2 łyżki
olej roślinny
2 łyżki
sok wielowarzywny
1/2 l
sól
do smaku
łosoś świeży w kawałkach
500 g
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: dinner.show Studio


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Marchew i pietruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy na paski za pomocą obieraczki do warzyw. Nacieramy olejem i lekko solimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 120 stopni około godziny – co jakiś czas mieszamy, żeby warzywa się nie zrumieniły.  

krok 2

Sok wielowarzywny wlewamy do garnka i redukujemy na średnim ogniu o połowę.

krok 3

Kawałki łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Wyjmujemy z piekarnika naczynie z warzywami i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Na pieczone warzywa wykładamy łososia. Pieczemy pod przykryciem przez 12 minut.

krok 4

Na talerz wylewamy 2 łyżki zredukowanego soku. Na to nakładamy porcję łososia bez skóry (po upieczeniu skóra łatwo odchodzi), na wierzch kładziemy pieczone warzywa. 

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk