Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić zielone curry z fasolką i rybą (fot. Maciek Niemojewski)

Pikantne curry z fasolką i rybą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
imbir
3-centymetrowy kawałek
papryczka chilli
1 sztuka
kurkuma
1-2 łyżeczki
curry
1 łyżeczka
zielona papryka
1/2 sztuki
zielona fasolka (świeża lub mrożona)
100 g
filet z dorsza
400 g
olej kokosowy
2 łyżki
mleczko kokosowe
400 ml
bulion warzywny lub woda
100 ml
trawa cytrynowa
1 sztuka
liście kaffiru
2 sztuki
pomarańcza
1/2 sztuki
sos rybny
2 łyżki
sos sojowy
1 łyżka
limonka
1/2 sztuki
Do podania:
ulubiony biały ryż
100 g
prażone orzechy ziemne
30 g
prażony sezam
5 g
świeża kolendra
kilka listków

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Szalotkę, czosnek i imbir obieramy. Cebulkę kroimy w piórka, czosnek i imbir ścieramy na drobnej tarce. Chili pozbawiamy pestek i siekamy. Startą mieszankę przekładamy do moździerza i ucieramy z papryczką, kurkumą i curry na gęstą pastę. Zieloną paprykę kroimy w kostkę, a ze świeżej fasolki odcinamy twarde końcówki. Dorsza dzielimy na kawałki.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym następnie smażymy szalotkę. Po chwili dodajemy ostrą pastę. Krótko smażymy i pozwalamy, by uwolnił się aromat przypraw. Zalewamy połową mleczka kokosowego. Gotujemy przez 2 minuty, po czym blendujemy na gładki sos. Do garnka dodajemy bulion lub wodę, rozgniecioną trawę cytrynową i liście kaffiru. Gotujemy dalej, przez 5-7 minut.

krok 3

W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

krok 4

Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki. Do gotującego się sosu wlewamy pozostałe mleczko kokosowe, wrzucamy pomarańczę i kawałki ryby. Po chwili doprawiamy sosami: rybnym i sojowym oraz sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy i gotujemy do momentu, kiedy ryba będzie gotowa. Podczas gotowania trzeba jednak uważać, by dorsz się nie rozgotował. 

krok 5

Curry nakładamy do miseczek. Posypujemy prażonymi orzechami, sezamem i listkami kolendry. Podajemy od razu po przygotowaniu z porcją ulubionego ryżu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk