Kukbuk
Kukbuk
nadziewane kalmary, kalmary, co zrobić z kalmarami, nadziewane kalmary z czarną soczewica w sosie, sos pomidorowy, oliwki

Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
nadziewane kalmary:
świeże kalmary
8 sztuk
czarna soczewica
150 g
sucha bagietka
1/2 sztuki
szalotka
1 sztuka
natka pietruszki
pęczek
sól i pieprz
do smaku
oliwa
sos:
pomidory w puszce
800 g
czarne oliwki
10 sztuk
kapary
1 łyżka
fileciki anchois
4 sztuki
czosnek
1 ząbek
chili w płatkach
szczypta
sól i pieprz
do smaku
oliwa

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics 

krok 1

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bagietkę miksujemy na niezbyt drobne kawałki i obsmażamy na oliwie, aż będzie złota i chrupiąca. Dodajemy szalotkę i smażymy jeszcze chwilę. Wsypujemy odsączoną soczewicę, posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
kalmary nadziewane soczewicą, nadziewane kalmary, kamary z soczewicą, sos pomidorowy, pieczone kalmary, owoce morza
  Kalmary oczyszczamy, upewniając się, że wewnątrz nic się nie kryje. Dokładnie osuszamy i nadziewamy farszem. Otwór ostrożnie zamykamy za pomocą wykałaczki. Obsmażamy na odrobinie oliwy, odstawiamy.   Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i anchois. Smażymy chwilę, aż rybki rozpuszczą się w tłuszczu, a czosnek zacznie pachnieć. Dodajemy kapary, pokrojone w kawałki oliwki, chili i pomidory. Dusimy około 5 minut.   Kalmary układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem i pieczemy około 25 minut w 220°C, aż sos się zredukuje i nieco przypiecze.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!