Kukbuk
Kukbuk
ciasteczka z nadzieniem migdałowym, ciasteczka migdałowe, ciasteczka z migdałami, szybkie ciasteczka, szybki deser, faworki, krem migdałowy, ciastka z orzechami

Ciasteczka z nadzieniem migdałowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mielone migdały
150 g
cukier puder
100 g
cukier waniliowy
1 łyżka
olejek migdałowy
2 krople
białko z jajka "zerówka"
2 sztuki
ciasto na pierożki won-ton
21 płatów
sól
szczypta
olej roślinny
do smażenia

krok 1

Migdały mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym. Jedno białko mieszamy ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy je do migdałów.

krok 2

Gotowe nadzienie nakładamy łyżeczką na kwadrat ciasta. Brzegi smarujemy drugim białkiem rozkłóconym z odrobiną wody. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta w ten sposób, aby rogi stykały się ze sobą.

krok 3

Ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Wysmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

TIP

Zamiast ciasta do pierożków won-ton możecie też użyć ciasta na faworki. Jeśli rogi ciasta nie będą chciały się skleić, posmarujcie je białkiem lub wodą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!