Kukbuk
Kukbuk
Ciasto z rumem (fot. Jessica Nadziejko)

Babka z suszonymi śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
suszone śliwki
100 g
rum
100 ml
mąka pszenna
300 g
masło
200 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
cukier
160 g
jajka "zerówki"
3 sztuki
śmietana
200 g
wierzch:
masło
60 g
cukier
70 g
śmietanka
50 ml
sól
szczypta

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko

krok 1

Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem i odstawiamy na noc (lub przynajmniej 2-3h)

krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszkamy. W oddzielnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie naprzemiennie dodajemy śmietanę i mąkę. Na koniec dodajemy namoczone w rumie śliwki i delikatnie mieszamy szpatułką.

CIasto z polewą karmelową (fot. Jessica Nadziejko)

krok 3

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką migdałową formy na babkę. Pieczmy 45-55 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.

krok 4 

Sos karmelowy: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut, by zgęstniał. Gotowym sosem polewamy przestudzone ciasto.

krok 5

Karmelowa chrupka: w małym garnku rozpuszczamy cukier z odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając rondelkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk