Kukbuk
Kukbuk

Dulce de leche

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
dulce de leche:
mleko skondensowane
1 puszka
mleko 3,2%
3 szklanki
sezamki:
sezam
3 łyżki
cukier
4 łyżki

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski 

krok 1

Mleko i mleczko skondensowane umieszczamy w wysokim garnku. Dokładnie mieszamy i stawiamy garnek na palniku o niewielkiej mocy. Masę gotujemy przez ok. 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. Dulce de leche będzie gotowe, gdy masa znacznie zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy. 

krok 2

Sezam prażymy na suchej patelni. Zdejmujemy i studzimy na oddzielnym talerzyku. 

Na tę samą patelnię wsypujemy cukier i nie mieszając (!) czekamy aż się rozpuści. Kiedy stanie się płynny zdejmujemy go z ognia, wsypujemy sezam i szybko mieszamy. Gorącą masę wykładamy na kawałek papieru do pieczenia, rozsmarowaujemy na płasko i odstawiamy na ok. 10 minut do zastygnięcia.

Sezamki kruszymy i podajemy z dulce de leche.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!