Kukbuk
Kukbuk
Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka gryczana
115 g
mąka ryżowa
90 g
mąka kukurydziana
90 g
skrobia ziemniaczana
90 g
cukier
100 g
sól
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
masło
200 g
nadzienie owocowe:
morele
350 g (ok. 8 sztuk)
czerwone porzeczki
100 g
lukier:
sok z cytryny
2 łyżki
cukier puder
45 g
świeży rozmaryn
do posypania

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

krok 1

W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy posiekane, zimne masło i szybko wyrabiamy, aż składniki mniej-więcej się połączą. Połową ciasta wyklejamy spód formy do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Dociskamy przy pomocy dna szklanki i oprószamy mąką.

krok 2

Morele kroimy na plastry i wykładamy na przygotowany spód. Posypujemy porzeczkami, a na wierzch sypiemy resztę ciasta.

Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

krok 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut (do wyraźnego zrumienienia). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrym nożem kroimy je na gorąco w formie i tak też pozostawiamy do wystudzenia.

krok 4. Cukier puder miksujemy z sokiem z cytryny i powstałym lukrem dekorujemy ciasto. Posypujemy posiekanym, świeżym rozmarynem.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

więcej bezglutenowych przepisów Karoliny:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk