Kukbuk
Kukbuk
naleśniki ryżowe z jabłkami, naleśniki bezglutenowe, placki bez glutenu, placki, naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki z jabłkami, prażone jabłka

10 pomysłów na wakacyjne przysmaki

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie ani wymyślne potrawy. Za to zwiedzając Polskę chętnie sięgamy po lokalne produkty. Sprawdźcie, jak wykorzystać smaki, z którymi spotkacie się na wakacyjnym szlaku.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Opublikowano: 1 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Nic wtedy nie smakuje lepiej niż sezonowe, polskie skarby – młode ziemniaki z koperkiem, botwinka, ogórki kiszone, skąpana w maśle fasolka szparagowa… „Odkrywamy Polskę z przyjemnością”, więc nie obędzie się bez deseru – sięgamy po polskie jabłka, pod kruszonką lub w farszu do naleśników. Rozpływają się w ustach, a ich smak napawa nas błogością podobnie, jak widok promieni słońca miękko rozlewających się na polach i łąkach letnim popołudniem. Tak smakują wakacje na wsi!

 

 

racuchy z jabłkami, racuchu, racuchy pszenno-gryczane, placki

Racuchy pszenno-gryczane >>

Wystarczy chwycić w dłoń chrupiący, złocisty placek pod pierzynką z cukru pudru, by poczuć się jak pięciolatek. Racuchy z jabłkami pachną latem i dzieciństwem. A do tego mogą służyć za śniadanie, obiad i kolację.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

Kiedy żar się leje z nieba gorąca zupa lub parujący kotlet wydają się zupełnie nie na miejscu. Dlaczego więc nie zjeść konkretnego obiadu na zimno? Pieczona wołowina z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami po ostudzeniu zamieniają się w sycącą sałatkę.

przepis na wiosenną tartę z ziołami i botwinką

Tarta z botwinką i serkiem Almette >>

Latem lubimy najeść się botwinki na zapas, ale nie lubimy zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Szybka tarta to rozwiązanie idealne, a jeśli na cieście francuskim wyląduje botwinka z kremowym serkiem– to musi się udać!

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>

Jeśli chcecie oszczędzić sobie stania nad gorącą patelnią, a macie ochotę na jajka, przygotujcie je w piekarniku. Jajeczne muffinki to proste i szybkie śniadanie, w sam raz na wakacyjny poranek.

Serniczki z makiem na zimno >>

Czas na sernik jest zawsze! A latem jest czas na miniaturowe serniczki na zimno. Przygotujecie je bez pieczenia, a małe kokilki łatwo zabrać na piknik lub do ogrodu.

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dymką, rzodkiewką i chrzanowym serkiem Almette >>

Placek ziemniaczany to niekwestionowany król letnich obiadów! Tym prostym i niedrogim daniem można wykarmić każdą głodną gromadę – dzieci i dorosłych. Zaserwujcie je z odrobiną chrzanowego serka, okraszone świeżą rzodkiewką i dymką, a nie dojdzie do odwiecznego sporu o to, czy lepsze są z cukrem, czy z kwaśną śmietaną.

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>

W tej sałatce znajdziemy całe bogactwo lata – młode pory i ziemniaki, rabarbar… Wszystko zarumienione na grillu i doprawione pikantnym sosem.

Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką >>

Łatwo je zrobić, łatwo przetransportować, a jeszcze łatwiej – zjeść. Pachną jabłkami, truskawkami i masłem. Nie żałujmy sobie – na wakacjach kalorie się nie liczą.

prosty przepis na zapiekane jabłka pod kruszonką cynamonową

Złota Reneta pod chrupiącą, cynamonową kruszonką ze śmietankowym serkiem Almette >>

Kolejny dowód na to, że jabłka są dobre na wszystko. Kto nie chciałby zjeść takiego śniadania w leniwy, wakacyjny poranek?

naleśniki bezglutenowe, naleśniki z owocami, obiad dla dzieci

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną >>

Naleśniki to jeden z tych wakacyjnych klasyków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa i wakacji na wsi. Najlepiej smakują jedzone powoli, na świeżym powietrzu, z widokiem na łąkę lub jezioro.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!