Kukbuk
Kukbuk
Sałatka po turecku z ciecierzycą, oliwkami i fetą – przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka turecka z ciecierzycą i pomidorkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
papryka czerwona
1 sztuka
ciecierzyca z puszki
400 g
pomidorki koktajlowe
150 g
dymka
1 sztuka
szczypiorek
½ pęczka
natka pietruszki
½ pęczka
koperek
⅓ pęczka
czarne oliwki
50 g
feta
50 g
Sos:
czosnek
1 ząbek
oliwa
2 łyżki
miód
½ łyżeczki
sok z cytryny
3 łyżki
kumin
½ łyżeczki
papryka pepperoni
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennychUkładamy skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni – pieczemy około 12 minut. Po tym czasie skórka powinna być przypalona. Po upieczeniu paprykę przekładamy do plastikowego woreczka, zawiązujemy go i odkładamy na mniej więcej 10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

krok 2

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę, szczypiorek, natkę pietruszki i koperek siekamy.

krok 3

Przygotowujemy sos. małym słoiku łączymy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Zakręcamy słoik i potrząsamy do momentu, aż powstanie jednolity sos.

krok 4

Do salaterki z ciecierzycą wrzucamy paprykę, pomidorki, cebulę i posiekane zioła. Na wierzch wykładamy czarne oliwki i pokruszoną fetę. Polewamy sosem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka