Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamyskórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni – pieczemyokoło 12 minut. Po tym czasie skórka powinna być przypalona. Po upieczeniu paprykę przekładamy do plastikowego woreczka, zawiązujemy go i odkładamy na mniej więcej10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki ikroimy w kostkę.
krok 2
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do salaterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę, szczypiorek, natkę pietruszki i koperek siekamy.
krok 3
Przygotowujemy sos. W małym słoiku łączymy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Zakręcamy słoik i potrząsamy do momentu, aż powstanie jednolity sos.
krok 4
Do salaterki z ciecierzycą wrzucamy paprykę, pomidorki, cebulę i posiekane zioła. Na wierzch wykładamy czarne oliwki i pokruszoną fetę. Polewamy sosem.