Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sałatkę z arbuzem, malinami i krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Letnia sałatka z arbuza, malin i krewetek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Dressing:
maliny
150 g
miód
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
ocet balsamiczny
1 łyżka
pieprz
do smaku
sól
do smaku
Sałatka:
krewetki
10 sztuk
czosnek
1 ząbek
masło
2 łyżki
roszponka
100 g
arbuz
100 g
maliny
100 g
parmezan
15 g
grzanki do podania
(opcjonalnie)

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

W malakserze miksujemy maliny, miód, sok z cytryny, oliwę i ocet balsamiczny. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i miksujemy. Dressing przecieramy przez drobne sito.

krok 2

Oczyszczone krewetki podsmażamy z czosnkiem na patelni, na rozgrzanym maśle – mniej więcej po minucie z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i lekko studzimy.

krok 3

Do miseczki wkładamy roszponkę, pokrojonego w drobną kostkę arbuza, całe maliny i krewetkiWierzch posypujemy startym parmezanem i polewamy dressingiem. Sałatkę możemy podać z grzankami. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka