Sałatka to latem obiad idealny. Szybkie i proste w przygotowaniu, kuszą bogactwem sezonowych warzyw i owoców. Cieszą oczy kolorami, a ciału dostarczają sporą porcję witamin. Choć są lekkie, niektórymi z nich najadłby się nawet drwal. Do chrupiących zielonych liści pasują najróżniejsze dodatki. Słodycz miodu świetnie łączy się z ostrością rukoli i delikatnością koziego sera. Figi i orzechy włoskie równie dobrze razem smakują, jak wyglądają, a liście japońskiego wasabi o wyrazistym smaku znajdują wspólny język z delikatną marchewką. W sałatkach wszystko jest możliwe! Na który wariant się skusicie? Zobaczcie smaczne i proste przepisy na sałatki.
16 przepisów na sałatki
Dla głodnych i tych na diecie, dla kuchennych leni i tych, którzy lubią wyzwania – wypróbujcie nasze przepisy na letnie sałatki.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maria Duda / Maryetherese
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami
Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku. Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotową sałatkę tuż przed podaniem.
Sprawdź jak przygotować sałatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Bun bo nam bo
Wietnamski sposób na sałatkę z polędwicą, makaronem ryżowym i sałatą lodową. By danie nabrało egzotycznego smaku i wyrazistości, wymieszajcie sos rybny z sojowym i dodajcie orzeszki ziemne oraz odrobinę chili. Tę sałatkę możecie podawać zaraz po przygotowaniu albo zjeść na zimno następnego dnia.
Carpaccio z buraka
Kto nie jest amatorem tradycyjnego, mięsnego carpaccio, powinien spróbować tej wersji. Ułożone na liściach szpinaku plastry buraka i pomarańczy doskonale łączą się z ostrym serem lazur oraz dressingiem na bazie octu balsamicznego. Jeszcze odrobina miodu, tahiny i gotowe. Zobaczycie, że wegetariańska, zdrowsza wersja carpaccio na stałe zagości w waszym menu.
Dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem
Zapach słodkiej dyni i mocno korzennego jogurtu może tylko zaostrzyć apetyt na kulinarne eksperymenty. Na jeszcze ciepłą dynię wykładamy przecięte na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy to świeżą kolendrą. Tę sałatkę z powodzeniem można podawać jako obiad.
Sałatka z figami i kozim serem
Kolejny sposób na lekką, szybką i prostą sałatkę. Do świeżych fig dodajemy ser kozi, orzechy włoskie i rukolę. Taką przekąskę możecie zjeść samą albo z grzankami z chleba na zakwasie.
Sałatka z liści wasabi z dressingiem z masła orzechowego
Wstążki z marchewki, ostre liście wasabi, masło orzechowe i miód – ta sałatka ma w sobie wszystko, co najlepsze. Całości dopełniają pękate pomidorki koktajlowe oraz sezam, który nadaje daniu delikatny orzechowy posmak.
Wypróbuj przepis na sałatkę z liści wasabi z dressingiem z masła orzechowego >>
Sałatka z pieczoną wołowiną i młodymi ziemniakami
Koniec maja i początek czerwca trudno sobie wyobrazić bez młodych ziemniaków. Można je zjeść na śniadanie z odrobiną miodu, orzechów i szczypiorku, upiec na grillu albo dodać do sycącej sałatki z wołowiną. Na początek mięso zamarynujcie w musztardzie i czosnku, a po upieczeniu pokrójcie w cienkie plastry. Tak przygotowane wymieszajcie z pomidorami, bazylią, fasolką i młodymi ziemniakami. Nie pożałujecie!
Sprawdź jak przygotować sałatkę z pieczoną wołowiną i młodymi ziemniakami >>
Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw
Coś dla amatorów grillowania w każdej postaci. Oprócz mięsa na ruszcie rozłóżcie pory, młode ziemniaki, rabarbar i rzepę. Gdy wszystkie składniki pięknie się przyrumienią, wymieszajcie je z sosem z kiszonego czosnku i skropcie do smaku sokiem z cytryny. Do zjedzenia od razu po przygotowaniu!
Wypróbuj przepis na sałatkę z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>
Sałatka z czarną komosą, pomidorami i malinami
Sałatka na śniadanie? Czemu nie! Czarna komosa jest niezwykle zdrowa, a w połączeniu z pomidorami i malinami wydobędziecie jej wyrazisty smak. Pomidory upieczcie z chili i oliwą, by nabrały odpowiedniego aromatu, a maliny usmażcie z octem balsamicznym.
Sprawdź jak przygotować sałatkę z czarną komosą, pomidorami i malinami >>
Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami
Dzieci bardzo lubią to słodkie danie, a przy tym zapominają, że to nie deser, ale pełnoprawna przekąska. Aby skrócić proces przygotowania, pierś z kurczaka warto marynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Pamiętajcie też, żeby je dokładnie osuszyć przed smażeniem.
Sprawdź przepis na marokańską sałatkę z kurczakiem i pomarańczami >>
Letnia sałatka z arbuza, malin i krewetek
Nadajcie polskim owocom orientalny twist, łącząc słodkiego arbuza i kwaskowe maliny z krewetkami. By owoce morza nie wyszły zbyt mdłe, koniecznie doprawcie je czosnkiem i przesmażcie na maśle. Sałatkę na bazie roszponki polejcie obficie dressingiem z miodu, octu balsamicznego i soku z cytryny. Na koniec, tuż przed tym, jak zasiądziecie do lunchu, posypcie sałatkę grzankami z ziołami, które nadadzą jej przyjemną chrupkość.
Zobacz jak przygotować sałatkę z arbuza, malin i krewetek >>
Sałatka turecka z ciecierzycą i pomidorkami
Tym razem na wakacje nad Morzem Śródziemnym wybieramy tureckie wybrzeże, a greckie wysepki pozostawiamy na inną wyprawę. Inspirowana kuchnią bliskowschodnią sałatka jest treściwa i kusi czarnymi oliwkami, słoną fetą oraz zapachem ostrej papryczki i natki pietruszki. By nie pomylić jej z grecką sałatką, dodajcie do dania ciecierzycę i dymkę. Takiej kompozycji nie odmówią nawet największe niejadki.
Sałatka grecka
Klasycznej sałatki greckiej nie może zabraknąć podczas grilla. Uwielbiają ją dzieci, mięsożercy i wegetarianie. Doskonale smakuje z dopiero co zdjętymi z rusztu stekami albo z mięsnymi lub wegańskimi szaszłykami. Możecie ją także zjeść samą lub z grzankami i podać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli
Kolejny dowód na to, że arbuza z powodzeniem możemy używać nie tylko do deserów i lemoniady, ale także do sałatek. Ta wersja jest dość treściwa, a swój smak zawdzięcza – poza owocami – również bobowi. Dodajcie mozzarellę mini, miętę i limonkę i koniecznie podajcie z grzankami z chleba, podsmażonymi na patelni z oliwą i czosnkiem. W sałatce musi coś chrupać!
Sałatka z arbuza i fety z orzechami
Szybka sałatka, która w upalny dzień w zupełności wystarczy jako danie główne. Ten obiad zrobicie w zaledwie 20 minut – bez konieczności pieczenia, smażenia czy gotowania. Słodycz arbuza przełamcie słoną fetą, pistacjami, orzechami włoskimi i dowolnymi sezonowymi owocami. Jako dressing sprawdzi się sos z limonki i octu jabłkowego.
Sprawdź jak przygotować sałatkę z arbuza i fety z orzechami >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
22 pomysły na warzywa dla dzieci
Przede wszystkim musi być smacznie i kolorowo! Oto przepisy, dzięki którym przemycicie warzywa w obiadach dla dzieci.
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Ludzie i inspiracje
22 pomysły na warzywa dla dzieci
Przede wszystkim musi być smacznie i kolorowo! Oto przepisy, dzięki którym przemycicie warzywa w obiadach dla dzieci.
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?