Kukbuk
Kukbuk

Chleb z masłem z tuńczykiem, anchois i kaparami, prażonymi orzechami włoskimi i grillowanym bakłażanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Masło:
miękkie masło
1 kostka
tuńczyk w oleju
360 g
anchois
2 filety
kapary
1 łyżka
cytryna
1 sztuka
sól morska
do smaku
Orzechy włoskie:
orzechy włoskie
garść
miód
2 łyżki
Bakłażan:
bakłażan
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
pieczywo
oliwa

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Masło, tuńczyka odcedzonego z oleju, anchois, kapary, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą.

krok 2

Orzechy prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Pod koniec prażenia dodajemy miód, mieszamy, by obkleił orzechy. Studzimy je, po czym kroimy grubo nożem. Przekładamy na papier do pieczenia i studzimy. 

krok 3

Bakłażan kroimy na cienkie plastry, grillujemy je w Ovi Smart. Jeszcze ciepłe doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. 

krok 4

Kromki pieczywa smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Smarujemy je masłem z tuńczykiem, anchois i kaparami, posypujemy karmelizowanymi orzechami, na wierzchu układamy plastry grillowanego bakłażana. 

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk