Kukbuk
Kukbuk

Drożdżówki ze śliwkami i z kruszonką orzechową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Drożdżówki:
mąka pszenna typu 480-550
500 g
drożdże instant
7 g
sól
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
mleko
250 ml
masło
80 g
cukier
80 g
śliwki
10 sztuk
Kruszonka orzechowa:
zimne masło
100 g
drobny cukier
100 g
mąka pszenna typou 480
100 g
zmielone orzechy laskowe lub włoskie
100 g

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą. Wbijamy 1 jajko. W rondelku podgrzewamy mleko do około 35 stopni i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Przelewamy zawartość rondelka do miski – wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie kroimy śliwki na pół, wyciągamy pestki i każdą połówkę tniemy na 3 kawałki. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje o wadze około 100 gramów, każdą formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, robimy delikatnie zagłębienie w środku bułki i wciskamy tam śliwki.

Reklama

krok 2

Do miski wrzucamy wszystkie składniki kruszonki. Rozcieramy dłońmi do uzyskania sypkiej konsystencji.

Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Gotowe powinny być zarumienione na wierzchu i od spodu.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów ze śliwkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk