Kukbuk
Kukbuk
Przepis na proste tosty z konfiturą z wiśni i twarożkiem orzechowym. Jak zrobić konfiturę z wiśni. Konfitura wiśniowa - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Tosty z twarożkiem orzechowym i konfiturą malinową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas namaczania orzechów
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Twarożek orzechowy:
prażone orzechy laskowe
150 g
nerkowce lub migdały
100 g
sok z cytryny
2 łyżki
syrop klonowy
2 łyżki
ziarenka z laski wanilii
z 1 sztuki
sól
szczypta
mleko migdałowe
100 ml
Konfitura malinowa z cydrem:
maliny
400 g
cydr
300-400 ml
cukier
2 łyżki
Tosty:
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
sól
szczypta
syrop klonowy
1 łyżka + do polania
chleb na zakwasie
4 grube kromki
masło klarowane
do smażenia
świeży tymianek
do posypania

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Orzechy moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odsączamy i przekładamy do blendera. Dodajemy resztę składników (oprócz mleka) i blendujemy. Do gładkiej masy stopniowo wlewamy mleko migdałowe, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy.

krok 2

Maliny z cydrem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nadmiar płynu odparuje, zdejmujemy z ognia, studzimy.

krok 3

Żółtko mieszamy z solą i syropem klonowym. Każdą kromkę chleba delikatnie moczymy w jajecznej masie. Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy na nim chleb z obu stron, do zrumienienia.

krok 4

Tosty podajemy z twarożkiem orzechowym i konfiturą malinową. Posypujemy świeżym tymiankiem i polewamy odrobiną syropu klonowego.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk