Kukbuk
Kukbuk
Przepis na jogurt z jajkiem i kurkami. Pomysły na śniadania. (fot. dinnershow.studio)

Jogurt wędzony, z chlebkiem naan, jajkami, kurkami i pikantnym olejem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Chlebki naan:
zimna woda
540 ml
cukier
20 g
suche drożdże piwowarskie
3 g
mąka pszenna typu 00
1300 g
sól
20 g
oliwa
34 ml + do smarowania
Olej z chili:
płatki chili
2 łyżki
Wędzona papryka chipotle
1 sztuka
olej rzepakowy
500 ml
sól
szczypta
Dodatkowo:
orzechy włoskie
1 łyżka
orzechy arachidowe
1 łyżka
migdały
1 łyżka
jogurt naturalny
1 sztuka
ocet jabłkowy
1 łyżka
sól
do smaku
jajko „zerówka”
2 sztuki
kurki
garść
masło
1 łyżka
sól Maldon w płatkach
do podania
młotkowany pieprz
do podania
koperek
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Paulina Paździor / Cafe Bar Havana


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Do miski wlewamy zimną wodę, wsypujemy cukier oraz drożdże i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając, powoli dodajemy mąkę. Kiedy ciasto się zwiąże, stopniowo wsypujemy sól – nie przestajemy wyrabiać. Dodajemy oliwę i zagniatamy do momentu, w którym ciasto przestanie kleić się do rąk. Przekładamy na blat i podwijając ciasto do spodu, formujemy z niego dużą kulkę. Smarujemy ją oliwą i zostawiamy na 20 minut. Następnie tym samym sposobem – podwijając ciasto pod spód – formujemy 10 równych kulek. Wkładamy je do dużych pojemników i chłodzimy w lodówce przez 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, zostawiamy na 10 minut, żeby odtajały i ręcznie formujemy z każdej placek. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury.

krok 2

atki chili i chipotle prażymy w garnku. Dodajemy sól oraz olej i podgrzewamy do 80 stopni. Wyłączamy ogień. Odstawiamy olej na 12 godzin, po czym przecedzamy do butelki przez tetrową pieluchę. Przechowujemy w lodówce.

krok 3

Orzechy włoskie i arachidowe oraz migdały prażymy na patelni, następnie siekamy lub blendujemy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

krok 4

Do uwędzenia jogurtu potrzebny będzie pistolet wędzarniczy i termomix. Wędzimy na obrotach 2 wiórkami dowolnego drewna drzew liściastych przez 20 minut.

krok 5

Zagotowujemy wodę z octem i ze szczyptą soli. Zmniejszamy gaz i wbijamy jajka. Gotujemy 3 minuty, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Oczyszczone kurki smażymy na średnim ogniu, na maśle, około 4 minut, aż woda odparuje. Solimy do smaku.

krok 6

Do płaskiej miseczki wlewamy jogurt. Dodajemy pikantny olej według uznania. Układamy jajka i kurki. Doprawiamy płatkami soli Maldon i młotkowanym pieprzem. Dekorujemy koperkiem oraz posypką z orzechów. W sezonie serwujemy z bobem w oleju szczypiorkowym.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej pomysłów na śniadania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk