Kukbuk
Kukbuk

Millefeuille z kremem czekoladowym i laskowym brittle

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
BRITTLE:
drobny cukier
60 g
prażone orzechy laskowe
30 g
Krem:
gorzka czekolada
250 g
masło z orzechów laskowych
60 g
śmietanka 36%
125 g
masło
125 g
Ciasto:
ciasto francuskie
450 g

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy brittle. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem i podgrzewamy, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (zamieni się w karmel). Dodajemy orzechy, mieszamy. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie kruszymy na mniejsze kawałki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

krok 2

Czekoladę kroimy na drobne kawałki i wraz z masłem orzechowym wkładamy do miski. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i masło, gorącą mieszanką zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty i dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką konsystencję. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia, w tym czasie mieszamy ją 2-3 razy łopatką.

krok 3

Rozmrożone warstwy ciasta francuskiego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy blachą lub formą do pieczenia (zapobiegniemy wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy około 20 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto, aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostrym nożem przekrawamy warstwy na 18 równych części.

krok 4

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy równomiernie na 12 kawałków ciasta. Składamy 6 porcji deseru, każdą wieńczymy warstwą bez kremu. Ciastka posypujemy cukrem pudrem i orzechami w karmelu. Przechowujemy w lodówce, choć millefeuille najlepiej smakuje w dniu jego wykonania.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk