Sezon na
grzyby
Ich zbieranie to sport narodowy, a zapach jest kwintesencją jesieni. Zawierają potężny ładunek umami, który czyni cuda w mięsnych sosach i wegetariańskich bulionach. Niektóre smakują migdałami, inne mięsem, anyżkiem lub owocami morza – wszystkie najlepiej czują się w towarzystwie śmietany, czosnku i leśnych ziół.
-
Bavette z pieczonymi grzybami w czerwonym pesto z sałatką z ogórka
makarony / grzyby / pesto
-
Fraszynki warmińskie
grzyby / mięso / kuchnia polska
-
Chrupiące boczniaki z ketchupem o smaku grzanego wina
grzyby / wino / boczniaki
-
Ravioli z nadzieniem z prawdziwków w pomidorowym consommé z lubczykową oliwą
pomidory / grzyby / obiad
-
Jajecznica na chałce z grzybami
grzyby / śniadanie / jajka
-
Jogurt wędzony, z chlebkiem naan, jajkami, kurkami i pikantnym olejem
jajka / kurki / jogurt
-
Marynowane kurki
przetwory / kurki / wegańskie
-
Wywar z koźlaków z pierogami z nadzieniem z kaszy gryczanej
grzyby / zupa / kasza gryczana
-
Kacza pierś na paście z maślaków i pieczarek
grzyby / brokuły / kaczka
Reklama