Kukbuk
Kukbuk

Fraszynki warmińskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Farsz:
łopatka jagnięca
500 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
czerwona pasta curry lub ostra papryka
opcjonalnie
cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
bulion warzywny
500 ml
tymianek
2 gałązki
rozmaryn
1 gałązka
Ciasto:
mączyste ziemniaki
500 g
mąka pszenna
50 g
mąka ziemniaczana
50 g
sól
0,5 łyżeczki
jajko
1 sztuka
twardy ser dojrzewający
30 g
gałka muszkatołowa
szczypta
Sos:
prawdziwki lub podgrzybki
3 sztuki
kurki
10 sztuk
śmietana 36%
50 ml
sól
szczypta
masło
do smażenia
olej
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy farsz.

Jagnięcinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać jej nieco więcej charakteru, dodajemy pastę curry lub ostrą paprykę (nie jest to konieczne). Mięso smażymy na złoto na patelni z odrobiną oleju. Na tej samej patelni podsmażamy obrane i pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę i pietruszkę. Piekarnik nagrzewamy do 140° (grzanie: góra i dół). Mięso i warzywa przekładamy do żaroodpornego garnka lub formy. Zalewamy je bulionem i dodajemy zioła. Garnek przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Składniki na farsz pieczemy ok. 4 godzin. Po tym czasie mięso powinno się rozpadać. Dajemy mu się zrelaksować ok. 20 minut, a potem szarpiemy je na mniejsze kawałki.

krok 2

Przygotowujemy ciasto na farszynki.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości – to sprawi, że nie wypłuczemy z nich smaku i wartości odżywczych. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy je i przecieramy przez sito lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną* i ziemniaczaną, sól, jajko, starty ser dojrzewający i gałkę muszkatołową. Mieszamy całość. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne, ale pamiętajmy: im mniej mąki dodamy, tym będzie delikatniejsze.

krok 3

Przygotowujemy sos.

Sos z pieczenia (bez nadmiaru tłuszczu) redukujemy na patelni do konsystencji syropu. Oczyszczone i pokrojone leśne grzyby podsmażamy na maśle. Do sosu dodajemy grzyby i śmietankę. Redukujemy sos jeszcze chwilę. Doprawiamy go solą. 

krok 4

Przygotowujemy farszynki.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłońmi na placek. Nakładamy na placek porcję farszu jagnięcego i zlepiamy brzegi ciasta. Ciasto jest delikatne, więc przyda się blat solidnie posypany mąką. Używając noża lub rąk, nadajemy farszynkom kształt małych kotlecików. Farszynki smażymy na gorącym oleju ok. 3 minut z każdej strony.

krok 5

Ostatni szlif.

Gorące farszynki polewamy sosem grzybowym. Podajemy je z chrupiącą sałatką z kiszonego jarmużu**.

* W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zastępujemy mąką kukurydzianą lub ryżową. Pracujemy na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną.

** Przepis na kiszony jarmuż znajduje się w końcowej części książki.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk