Fraszynki warmińskie
czas przygotowania:
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Farsz:
- łopatka jagnięca
- 500 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- czerwona pasta curry lub ostra papryka
- opcjonalnie
- cebula
- 1 sztuka
- marchewka
- 1 sztuka
- pietruszka
- 1 sztuka
- bulion warzywny
- 500 ml
- tymianek
- 2 gałązki
- rozmaryn
- 1 gałązka
- Ciasto:
- mączyste ziemniaki
- 500 g
- mąka pszenna
- 50 g
- mąka ziemniaczana
- 50 g
- sól
- 0,5 łyżeczki
- jajko
- 1 sztuka
- twardy ser dojrzewający
- 30 g
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- Sos:
- prawdziwki lub podgrzybki
- 3 sztuki
- kurki
- 10 sztuk
- śmietana 36%
- 50 ml
- sól
- szczypta
- masło
- do smażenia
- olej
- do smażenia