Kukbuk
Kukbuk

Chrupiące boczniaki z ketchupem o smaku grzanego wina

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Ketchup:
czerwona cebula
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
olej
do smażenia
seler naciowy
1 łodyga
pomidorki cherry
500 g
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
wytrawne czerwone wino
1 kieliszek
przyprawa do piernika
1 łyżka
ocet winny czerwony
1 łyżka
sos worcester
1 łyżeczka
sól
do smaku
Boczniaki:
białka jajka „zerówki”
2 sztuki
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuki
mleczko kokosowe
2 łyżki
mąka pszenna
1 szklanka
boczniaki
10 sztuk
olej
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, smażymy je razem na łyżce oleju. Dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i przekrojone na pół pomidorki cherry. Smażymy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, przyprawę do piernika i ocet. Dusimy około 40 minut. Doprawiamy sosem worcester i solą, miksujemy w blenderze wysokoobrotowym na gładką masę (jeśli chcemy, by była idealnie gładka, możemy przetrzeć ją przez gęste sito). 

krok 2

Białka łączymy z żółtkiem, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Do osobnych misek wsypujemy mąkę i bułkę tartą panko. Boczniaki obtaczamy kolejno w mące, jajkach z mleczkiem kokosowym, a na końcu w panko. Skrapiamy olejem.

krok 3

Boczniaki pieczemy w Ovi Smart, w 190 stopniach, przez 10 minut. Podajemy je z ketchupem.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk